Balada populară Monastirea Argeșului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Negru-Voda si cei zece mesteri merg sa aleaga locul pentru a construi o monastire. El afla de la un ciobanas de existenta unui zid parasit si neispravit. Voievodul doreste o manastire unica prin frumusete si maretie, el le promite rang si averi mari daca reusesc sa o construiasca, dar ii si ameninta in cazul nereusitei.

In Intriga ne este prezentat inceperea lucrului la monastire si surparea lui de fiecare data cand era construit. Domnitorul ii ameninta, insa incercarea mesterilor esueaza In Desfasurarea actiuni Manole inceteaza lucrul si are un vis ciudat pe care il spune mesterilor. Mesteri fac legamantul sa pastreze taina si sa implineasca visul. Prima care apare este Ana, sotia lui Manole. El se adreseaza lui Dumnezeu si naturi pentru a opri pe Ana dar nici ploaia, nici vantul nu o pot opri pe Ana din drum.

In Punctul culminant ne este prezentat inceperea zidiri sotiei lui Manole sub forma de joc insa Ana invoca pe rand durerea trupului, plansul copilului si sfarsitul pe care-l presimte.

Aici apar motivele zidiri treptate a Anei.

Iar in Deznodamant ne este prezentat aflarea voievodului de mesteri ca ei pot ridica alta monastire mai frumoasa si porunceste sa fie abandonati pe acoperis. Ei incearca sa se salveze confectiondu-si aripi din sindrila, dar in cadere isi gasesc sfarsitul. In locul unde cade Manole izvoraste o fantana cu apa sarata si cu lacrimi udata.

Aici apar motivele abandonari mesterilor pe acoperis, al zborului si fantani. Pop Sorin Clasa a VIII-a E ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Balada Populara Monastirea Argesului - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
290 cuvinte
Nr caractere:
1 550 caractere
Marime:
7.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
la gimnaziu
Sus!