Previzualizare referat:

Extras din referat:

Balada populara Miorita indreptateste afirmatia ca folclorul este unul dintre cele mai valoroase tezaure ale sufletului romanesc. Ea reprezinta nu numai un adevarat bulgare de aur poetic al literaturii noastre populare, ci si cea mai frumoasa epopee pastorala din lume.

Printre maestruasele paduri care strajuie muntii Vrancei, printre serpuitoarele ape care strabat acest tinut se aude strigatul indurerat al unei maicute batrane ce si-a pierdut fiul. La durerea acestei femei este partas si Alecu Russo care se afla pe atunci in exil la Soveja. Auzind-o intr-o noapte tainica in jurul unui foc, Russo ramane profund impresionat de frumusetea si mesajul acestei balade, o culege si o da prietenului sau Vasile Alecsandri care o prelucreaza si o publica in 1852 in volumul intitulat Balade (cantece batranesti) adunate si indreptate de Vasile Alecsandri, fiind reprodusa ulterior in 1866 in volumul Poezii populare ale romanilor. Balada cunoaste peste 1400 de variante dar cea mai frumoasa ramane varianta publicata de Vasile Alecsandri. Ea reprezinta cu mijloacele mai simple, intr-o forma cristalina o intreaga filozofie a vietii si a mortii, a eternelor intrebari legate de sensul existentei omului pe pamant.

Balada are la baza o veche ocupatie a poporului roman, oieritul cu fenomenele legate de aceasta: transhumanta, adica deplasarea de la munte la ses si invers a oilor in functie de ciclul anotimpurilor. In structura compozitionala a baladei se pot distinge doua mari parti: una epica in care sunt narate faptele si una lirico-dramatica in care sunt prezente gandurile si sentimentele ciobanasului aflat singur in fata mortii.

Motivele fundamentale pe care se sprijina constructia baladei sunt: a) motivul complotului si transhumatei, b) motivul mioarei nazdravane, c) motivul testamentului, d) motivul alegoriei moarte-nunta, e) motivul maicutei batrane.

Prima parte cuprinde primele doua motive al transhumantei si al complotului si este epica nararea faptelor facandu-se obiectiv. Ea corespunde expozitiunii si fixeaza cu ajutorul metaforelor locul actiunii Pe-un picior de plai, /Pe-o gura de rai. Tot aici intra in scena personajele, trei ciobani proveniti din trei regiuni diferite ale tarii care coboara la iernat.

Din versul Se cobor la vale putem plasa actiunea in timp si spatiu deoarece ne sugereaza ca intamplarile se petrec toamna in momentul coborarii turmelor la ses pentru iernat.

Expozitiunii ii urmeaza intriga, care este tot o parte epica din care aflam de complotul ciobanului ungurean si a celui vrancean care manati de invidie si lacomie pun la cale uciderea baciului moldovean.

Desfasurarea actiuni o gasim in partea a doua a baladei careia ii corespunde motivul mioarei nazdravane si care este dramatica fiind realizata cu ajutorul dialogului dintre cioban si mioara. Ciobanul este intrigat de comportamentul ciudat al mioarei si i se adreseaza cu multa afectiune. In cuvinte duioase si jalnice dorind sa nu-l supere, oita ii dezvaluie ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Balada Populara - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
881 cuvinte
Nr caractere:
4 923 caractere
Marime:
8.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
folclor, Balada
Predat:
la liceu
Sus!