Balada Miorița - portretul ciobanului moldovean

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Porterul fizic este realizat cu ajutorul unor metafore sau comparatii metaforice, si fac din cioban un ideal de frumusete masculina si cuceritoare barbatie. De asemenea, in realizarea acestui personaj s-au folosit si elemente ale cadrului natural, care sugereaza legatura om - natura si zona de ses, nu cea montana, ca in motivul alegoriei mortii ca nunta.

Portretul moral se evidentiaza prin sensibilitate si gingasie sufleteasca, deoarece si in ultimele momente ale vietii el se gandeste mai intai la cei mai slabi, nepregatiti sa infrunte situatia (mama, oi) si pentru aceasta ii cere mioarei nazdravane sa ii spuna mamei ca s-a insurat "cu o mandra craiasa", dar sa nu ii spuna ca la nunta s-a a avut ca nuntasi elemente ale universului, pentru ca mama ar intui adevarul.

Ciobanul moldovean este intruchiparea virtutilor poporului nostru. Singurul sentiment pe care el il cunoaste este iubirea: iubeste natura, cu care este solidar si frate, iubeste viata, de care se desparte cu mare greutate. El nu ii uraste nici pe cei doi presupusi ucigasi, pe care nu se poate razbuna, caci nu poti pedepsi pe cineva pentru o simpla banuiala, asa ca nici nu ii blestema. Dragostea de viata a ciobanului se mai desprinde si din faptul ca el vrea, ca dupa moarte, sa i se puna la cap trei fluiere (de fag, de os si de soc), iar cineva care iubeste atat de mult cantecul, iubeste si viata, deci nu-si poate dori moartea.

De asemenea el iubeste foarte mult indeletnicirea sa, dar si munca in general. El nu fuge din fata pericolului tocmai pentru a nu-si trada indeletnicirea, nu doar pentru a nu da dovada de lasitate.

Refuzul sau de a lua masuri impotriva celor doi ciobani este urmarea acceptarii unui fapt concret: chiar daca si-ar fi luat turma si ar fi mers, impreuna cu un caine "barbatesc" si "fratesc", in "negru zavoi", tot nu ar fi avut sorti de izbanda, datorita inferioritatii numerice in care se afla.

Seninatatea cu care el isi accepta destinul nedrept poate fi explicata prin faptul ca el nu considera moartea ca un sfarsit al vietii, ci ca o lege inexorabila, ca o noua viata in sanul naturii.

El da dovada de superioritate morala, caci ii considera oameni pe cei doi banuiti ucigasi, sigur fiind ca acestia tot il vor ingropa. Totusi, acest fapt sugereaza si izolarea totala in care traiesc pe munte.

In mintea ciobanului, venirea moartea este vazuta doar ca o posibilitate, nu ca o certitudine, dupa cum o zice chiar el: "Si de-ar fi sa mor".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Balada Miorita - portretul ciobanului moldovean.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 575 cuvinte
Nr caractere:
7 272 caractere
Marime:
11.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Balada, portret, ciobanas, moldovean
Predat:
la gimnaziu
Sus!