Argumentare La Liric Lacul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Genul liric include totalitatea operelor literare in carea utorul isi transmite mesajul care consta in sentimente, trairi, idei, convingeri in mod direct. Liricul este prin excelenta domeniul maximei subiectivitati. Textul se structureaza in jurul eului liric ce devine o marca distinctiva a genului. Eul liric este acea voce interioara la care autorul apeleaza pentru a-si marturisi gandurile si sentimentele. Stuctura textului poate fi evidenta exterioara dar si interioara in functie de mobilitatea ideilor. Prezenta imaginilor artistice ofera densitate textului. Limbajul artistic conduce catre incifrare iar elementele prozodice definitiveaza textul si ofera de cele mai multe ori muzicalitate.

Lirica romaneasca si-a gasit expresia absoluta in opera lui Eminescu supranumit regele sau luceafarul poeziei noastre. Printre opereke reprezentative se numara si textul intitulat Lacul. Structura textului este consacrata in genul liric. Poezia se organizeaza in 5 stofe de tip catren. La nivelul structurii interne putem delimita patru tablouri. Primul tablou corespunde strofei intai si delimiteaza un cadru romanitic. Al doilea tablou se concreatizeaza in jurul strofei a doua si descrie asteptarea poetului. Al treilea tablou contine urmatoarele doua strofe si reda un posibil ritual al iubirii pe cand cel de-al patrulea tablou realizat in ultima strofa contine constientizarea tristei realitati.

Eul liric reprezinta in acest text o prezenta explicita, dar observam o multiplicare a ipostazelore sale caci daca in primul si in al doilea tablou el este redat prin forme verbale si pronominale de persoana I singular in tabloul al treilea se observa prezenta preferinta pentru persoana I plural, iar in ultima parte a textului constatam revenirea la ipostaza primara. Aceasta trecere poate fi explicata prin setea de implinire prin eros a poetului. In singuratatea sa poetul aspira catre o echilibrare prin cuplu iar in momentul in care constata ca acest lucru este imposibil devine trist si meditativ.

Primul tablou se realizeaza in jurul temei naturii, apar si motive specifice precum cel al acvatic reprezentat prin lac, cel al codrului si cel vegetal. In conceptia eminesciana lacul este evocat mai ales intr-o forma statica capatand astfel o conotatie temporala semnificand eternitatea. In textul de fata insa lacul devine motivul central fapt subliniat chiar prin titlu. Este redat in tip explicit in prima si ultima strofa si indirect in sintagme precum: maluri; trestii; sa plutim; unduioasa apa; glas de apa in strofele mediane. Deducem astfel ca in jurul acestei realitati se configureaza intregul imaginar poetic al textului. In acest prim tablou, lacul este personificat, el tresare si cutremura o barca preluand astfel sentimente ale poetului si devenind un substitut al eului liric. Se realizeaza si efecte cromatice avand o semnificatie in plan simbolic. Astfel epitetul cercuri albe trimite catre idea de puritate si perfectiune si epitetul ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
997 cuvinte
Nr caractere:
5 820 caractere
Marime:
9.30 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
eul liric, genul liric
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Argumentare La Liric Lacul
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Lirica bacoviana a sedus critica literara inca de la inceput si, in ciuda aparentei monotonii,...
Poezia,0 Lacul de Mihai Eminescu a fost publicata la data de 1 septembrie 1876 in revista,...
Opera literala "Emotie de Toamna" apartine genului liric deoarece autorul isi exprima...
Motto : "Un om fara vise nu are viata de aceea urmeaza-ti visele'' Am ales acest subiect...
Activitatea turistica se numara printre cele cateva fenomene ce s-au impus in epoca cintemporana,...
Sus!