Argoul Tinerilor De Azi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Subiect controversat si de perpetua actualitate Fie ca acceptam, fie ca nu, una dintre trasaturile adolescentei o constituie existenta unui limbaj propriu pe care il vom numi argoul adolescentului. Roman, american, englez sau australian tinarul se simte si chiar este in multe privinte altfel decit adultul. Pe orice meridinian al globului pamintesc el isi cauta un limbaj care sa exprime cat mai bine nevoia sa de a nu semana cu cei maturi.

Argoul adolescentului se naste din izvoare diferite. Prima pe care o voi cita, dar nu cea mai importanta probabil, poate fi nevoia unui limbaj, cifrat ca sa nu poata fi inteles de cei din jur daca acest lucru se impune. Asa s-a nascut celebrul, sase care da de veste elevilor ca e timpul sa inceteze nazbatiile si sa ia poza de elevi, model in banca.

Alti termini precum: profa, diriga sau, mate, bio, info, geogra isi au sursa in nevoia tinarului de a trata cu familiaritate realitati care sperie mai putin.

Tinerii se stie, au un apetit al noului, al modernului mult mai accentuat decit persoanele in varsta. De aceea limbajul lor este, presarat cu neologisme sau cuvinte din alte limbi mai mult sau mai putin adaptate la graiul nostru.

Astfel astazi trebuie sa fii, cool iar pentru aceasta trebuie sa-ti schimbi, look-ul. Stramosescul buna-ziua devine, heloo si asa mai departe.

Mass-media are un rol important in acest sens. Revistele pentru tineri, emisiunile de divertisment, filmele abunda in expresii mai mult sau mai putin elegante.

Teribilismul virstei constituie o cauza pentru un alt fenomen cu larga raspindire in rindul adolescentilor: este moda superlativelor absolute folosite la tot pasul incit ai impresia ca traiesti intr-o lume a neobisnuitului: muzica este, super, fusta este, super, guma de mestecat este si ea, super, toata existenta noastra este, super. Dar ce nu e, super?! Pana la un punct lucrurile sunt chiar pozitive, argoul adolescentului, demoleaza limbajul de lemn de care ne-am plictisit pana la saturatie.

Pericolul este insa sa nu se transforme el insusi intr-un limbaj de lemn, care nu ne va ajuta sa fim originali, ci din contra ne face sa devenim penibili.

Mult mai grav este insa faptul ca limbajul unor tineri abunda in termini atit de vulgari, incat nici nu-ti vine sa-i asculti. Expresiile nu pot fii reproduse si tragic este ca le gasesti si in exprimarea fetelor, nu numai a baietilor. Atunci argoul devine o dovada de incultura si lipsa de educatie.

In incheiere trebuie sa evidentiem realitatea ca existenta unui argou al tinerilor nu poate fi pusa la indoiala si trebuie acceptata caci oricat ar incerca scoala, lingvistii, parintii acest fenomen nu poate fi anulat sau desfiintat. Este posibil insa ca printr-o educatie de calitate sa se creeze in rindul tinerilor capacitatea de a realize limitele pana la care se poate merge cu inovatia limbajului.

In speranta ca nu voi fi considerate o, pretioasa, trebuie sa inchei cu o afirmatie care mie mi se ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
507 cuvinte
Nr caractere:
2 660 caractere
Marime:
8.36 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
argou, limbaj
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Argoul Tinerilor De Azi
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Vocabularul limbii romane (totalitatea cuvintelor) se imparte in fondul principal de cuvinte si...
Printre bunurile culturale pe care si le-a putut realiza omenirea, limba ocupa un loc de frunte....
Prezentarea notiunilor de tendinta, limba actuala, limba literara, abatere si norma. Insusirea...
Se observa o prezenta masiva a neologismelor si a termenilor tehnici in limba actuala. Acest...
Prezentul eseu critic incearca sa demonstreze influenta pe care lectura lucrarii filosofului...
Sus!