Analiza Categoriilor Estetice Literare In Legatura Cu Genul Dramatic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dramaturgia cuprinde totalitatea operelor dramatice ale unui popor, ale unei epoci. etc. Ea reprezinta rta de a scrie piese de teatru, de a le pune in scena si de a le interpreta.

Cele mai vechi elemente teatrale se intalnesc in jocurile de copii si de tineri, in jocurile cu masti si in teatru papusaresc, in obiceiurile legate de sarbatorile de iarna sau in datinile legate de principalele momente ale vietii, acesta fiind ceremonialul de nunta. Acestea se reantalnesc in poeziile lui Vasile Alecsandri. Primele compuneri dramatice scrise in limba romana dateaza de la sfarsitul veacului al XVIII-lea. La inceputul secolului al XIX-lea montarea spectacolelor teatrale in limba romana are de facut fata multor dificultati: lipsa unor spatii corespunzatoare, a unor trupe de actori profesionisti, a unui repertoriu adecvat, concurenta altor limbi agreate de publicul cultivat si a trupelor straine. Dintre genurile teatrale este preferata la inceput comedia adesea presarata cu cantece amuzante, sub forma de vodevil cu subiecte din actaualitatea imediata Cel mai reprezentativ poet al unei framantate epoci din istoria poporului nostru, Vasile Alecsandri a ilustrat literatura noastra timp de aproape jumatate de veac. S-a nascut la Bacau primind de copil o educatie ingrijita, in spiritul ideilor iluministe. Dupa catva ani petrecuti in pensionul uniu profesor francez a fost trimis la Paris, unde a ramas intre 1834-1839. Din acesti ani dateaza primele lui incercari poetice in limba franceza. Intorcandu-se in tara, in 1840 dupa o calatorie in Italia, a fost izbit de nedreptatile crunte ale caror victime erau paturile largi ale poporului. De aici inainte pana la sfarsitul vietii a fost prezent la evenimentele culturale si poetice hotaratoare ale veacului. Prinscris si participare directa a slujit miscarea revolutionara din Moldova de la 1848, unirea, lupta pentru independenta Nationala. Infiintarea teatrului national, culegerea de literatura populara, editarea unor importante reviste de literartura (Propasia, Romania Literala) sunt adevarate evenimente culturale legate de numele lui Alecsandri. Volumul Poezii populare are romanilor (1866) a atras o atentie asupra tezaurului folcloric.

Talent de resurse multiple, Alecsandri si-a castigat merite de seama in poezia ca si in dramaturgia si proza romaniasca. Comediile Iasii in Carnaval, Coana Chirita in provincie, Sanziana si Pepelea si altele, drama Despot Voda, povestirile Istoria Unui galben Balta alba etc, sunt realizari de mare valoare. Creatia Poetica a lui Alecsandrii imbratiseaza o tematica Larga de la cantarea sentimentelor personale, pana la energicul manifest politic.

Trainicia ei isi are radacinile in adeziunea poetului la aspiratiile poporului si in itimul si neantreruptul contact cu folclorul. Din dorinta scriitorului de a intra in regiunile literale grave. V Alecsandri va scrie drama Despot Voda care va fi jucata la treisprezece ani mai tarziu dupa prima reusita notabila in drama ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 624 cuvinte
Nr caractere:
21 193 caractere
Marime:
24.19 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
dramaturgie, comic
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Analiza Categoriilor Estetice Literare In Legatura Cu Genul Dramatic
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
In acceptiunea curenta etic se refera la normele de conduita morala, iar estetic se refera la...
Termenul de estetica este un calc dupa cuvantul grecesc aisthesis, cuvant care denumea...
1) criteriul de tipologizare: este cel al felului de auditoriu caruia discursul se adreseaza sau,...
Aceasta lucrare abordeaza tema ciclicitatii in trei din romanele lui Liviu Rebreanu, Ion, Padurea...
ANALIZA DISCURSULUI INTRODUCERE "Orice discurs este o constructie colectiva" E.A....
Sus!