Amintiri din copilărie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Autor de povesti si povestiri , Ion Creanga, unul din mari clasici ai literaturi romane, ar fi ramas in constiinta posteritatii in aceasta calitate de inegalabil fauritor de arta literara, chiar numai prin ,,Amintiri din copilarie'' , Opera maturitatii sale artistice, caci asa cum remarca George Munteanu ,, Unde a apucat sa se intreaca pe sine insusi - o presimte oricine - e Amintiri din copilarie; aici epitetul de classicus i se potriveste si in sensul antic al termenului, si in acelasi sustras orcaror determinari temporare sau de alta natura''.

Fiecare parte a Amintirilor din copilariesi toate la un loc evidentiaza intr-adevar specificul artei sale native. Harul de povestitor, originalitatea oralitatii stilul si umorul sanatos, tipic taranesc, toate aceste aspecte facand din aceasta scriere o capodopera a literaturi romane.

Frumusetea operei consta si in farmecul intamplarilor copilariei (si adolescentei) narate cu haz de Ion Creanga si povestite mai intai lui Mihai Eminescu, si in caracterul ei memorialistic, chiar da cromologica intamplarilor nu este respectata cu strictete, si in functia existentiala pe care autorul o da scrisului sau.

Ion Creanga a realizat prin opera sa literara Amintiri din copilarie o capodopera a literaturii romane, fiind unica in felul sau. Aceasta este si o dovada a impresionantei sale puteri creatoare, deoarece scriitorul a reusit sa sintetizeze intr-o opera cu caracter unitar valentele artistice ale intregii sale creati literare. Asa se explica paptul ca Amintirile au dat nastere la o multitudine de aprecieri care au scos in evidenta originalitatea lor, caci o opera literara este cu atata mai valoroasa, cu cat ofera posibilitatea unei interpretari nuantate de la un receptor la altul.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amintiri din copilarie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
701 cuvinte
Nr caractere:
4 022 caractere
Marime:
9.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
ion creanga, arta literara
Predat:
la gimnaziu
Sus!