Alexandru Lapusneanul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Costache Negruzzi a fost un reprezentant de seama al generatiei pasoptiste si, in multe privinte, un deschizator de drumuri in literature romana.

Volumul Pacatele tineretii cuprinde o diversitate de specii si formule literare: proza memorialistica Cum am invatat romaneste, nuvela romantica Zoe, proza istorica Aprodul Purice, satire Reteta, proza epistolara Negru pe alb. Nuvela istorica Alexandru Lapusneanul ocupa un loc de exceptie deoarece este prima nuvela de factura istorica din literature romana, deschizand seria scrierilor inspirate din trecut, de la Mihnea Voda cel Rau de Alexandru Odobescu pana la romanul istoric sadovenian.

Nuvela apare la 30 ianuarie 1840, in primul numar al revistei Dacia literara, inscriindu-se intr-una dintre directiile romantice, integrate in programul Introductie, concept de Mihail Kogalniceanu. Acest program sustinea scriitorii sa se inspire din trecutul istoric al patriei.

Pentru crearea acestei nuvele, Negruzzi s-a inspirit, in principal, din cronicile lui Grigore Ureche, si anume din Letopisetul Tarii Moldovei, relatand aspecte din trecutul istoric al romanilor.

Ca specie epica, nuvela este de intindere mai mare decat schita, are un singur fir narativ, urmarind un conflict unic, intre domnitor si boierii tradatori, personajele nu sunt numeroase, fiind caracterizate in functie in functie de contributia acestora la desfasurarea actiunii. Nuvela prezinta o intriga riguros construita, accentual fiind pus mai mult pe definirea protagonistului decat pe actiune.

5. Caracteristici/trasaturi ale operei: Proza imbina realitatea istorica cu fictiunea, ilustrand tema nuvelei, a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul (1564-1569) in Tara Moldovei.

De asemenea, nuvela poate fi citita si din perspective moderna, ca o parabola intre vina si pedeapsa, despre destin si damnare, despre urmarile pe care le pot avea actele unui conducator tiran.

Trasaturile istorice ale nuvelei sunt urmatoarele: sursa de inspiratie a lui Costache Negruzzi a fost cronica lui Grigore Ureche Letopisetul Tarii Moldovei, a folosit personaje atestate istoric (Alexandru Lapusneanu, Ruxanda, Motoc, Stroici, Spancioc, Petru Rares, Bogdan); actiunea se petrece in Moldova secolului al Xvi-lea, ilustrand a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul; existenta ierarhiilor sociale (tarani-boieri-clerul-domnitor), conflictele sociale (intre domn si boieri, intre domnitor si Motoc) si conflictele politice (intre domnitor si Stefan Tomsa, intre Lapusneanul si Polonia); obiceiurile (ritualul de inscaunare) si vestimentatia.

In afara de datele istorice reale, in nuvela se manifesta si fictiunea: de exemplu Motoc, Spancioc si Stroici nu mai traiau in timpul celei de a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanul; scena din Mitropolie, linsarea lui Motoc, precum si celelalte episoade/scene care nu respecta adevarul istoric reflecta talentul prozatorului de a transfigure realitatea prin mijloace artistice.

Structura nuvelei ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Lapusneanul - Varianta 11
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 632 cuvinte
Nr caractere:
9 724 caractere
Marime:
15.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la liceu
Sus!