Alexandru Lapusneanul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nuvela este specia epica in proza, cu actiune mai ampla decat a povestirii, conflict consistent si personaje puternic individualizate. Actiunea consta dintr-o intriga puternica cu un conflict sustinut, materializata intr-o compozitie riguroasa, coerenta dar concisa, care focalizeaza, de regula, asupra unui personaj principal si are ca scop caracterizarea acestuia.

Nuvela istorica evoca o anumita epoca istorica, o personalitate, are ca sursa de inspiratie cronici, letopisete, si izvoare materiale care dau verosimilitate tempoarala scrierii, completata insa cu fictiune pentru a crea personaje si fapte exceptionale, cu un impact puternic asupra lectorului in maniera tipica romantica.

Nuvela Alexandru Lapusneanul, apare in primul numara al revistei Dacia literara (1840) ca exemplificare a doctrinei literare tributare romantismului si curentelui nationalist promovate de acesta, fiind, totodata prima nuvela romanesca.

Tema nuvelei este prezentarea personalitatii domnitorului medieval, Alexandru Lapusneanul, in timpul celei de-a doua domnii, istoric derulata intre 1564 si 1569. Sursele de inspiratie sunt Letopisetul Tarii Moldovei a lui Grigore Ureche cat si Cronica lui Miron Costin din care autorul preia scena razvratirii maselor. Este vorba asadar de o contaminare a surselor cat si de introducerea unor personaje fictive, toate aceste licente istorice au insa scopul de-a crea o imagine semnificativa a Evului Mediu romanesc.

Compozitia este riguroasa, coerenta, grupata in patru episoade-nucleu, structurate asemeni actelor unei piese de teatru, fiecare avand un motto semnificativ pentru actiunea cuprinsa in acesta.

Capitolul I are motto-ul De voi nu ma vreti, eu va vreau, replica a lui Lapusneanu data boierilor la intoarcerea in tara, confruntat cu refuzul acestora de a-l primi, al doilea Ai sa dai seama doamna, amenintare proferata de o vaduva, la adresa domnitei Ruxanda. In capitolul III, actiunea atinge dramatismul maxim, prin replica Capul lui Motoc vrem, strigat al multimii nemultumite de asuprierea boierilor. Ultimul motto De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu, apartine tot lui Lapusneanu si reprezinta amanintarea acestuia, dupa ce se trezeste calugarit fortat.

Actiunea este organizata clasic, momentele subiectului fiind dispuse in crescendo dramatic, urmarind reguluile echilibrului si simetriei compozitionale.

Expozitiunea prezinta revenirea in Moldova a lui Lapusneanu pentru a-si recapata tronul de la Tomsa pe care il infransese. Este intampinat de boierii care il tradasera si care vroiau sa il convinga sa renunte la tron. Spancioc si Stroici, boieri tineri, inceraca sa il convinga ca Norodul nu te vrea, nici nu te iubeste, in timp ce Motoc, boier vechi si perfid, renunta la scopul pentru care venise pentru a intra in gratiile domnitorului.

Intriga este reprezentata de hotararea ferma a lui Lapusneanu de a prelua tronul, indiferent de piedici. Raspunsul lui, hiperbolizant si apoteotic atesta acest ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Lapusneanul - Varianta 8
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 528 cuvinte
Nr caractere:
9 175 caractere
Marime:
12.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, personaje
Predat:
la liceu
Sus!