Agamemnon Dandanache

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mentionat in tabela de persoane, al doilea dupa Stefan Tipatescu cu precizarea: vechi luptator de la 48, personajul sugereaza prin asociatiile numelui Agamemnon (cuceritorul Troiei) si Dandanache o adevarata dandana, ipostaza unei aparitii surprinzatoare care va rasturna ordinea politica si sociala a impatimitilor in ale parvenirii.

Intrarea in tumultul framantarilor alegerilor, in acea capitala de judet de munte in zilele noastre, dupa cum precizeaza scriitorul, se va face abia in actul IV al comediei (ultimul), in scena a II-a, printr-o precizare de regie subtila, grotesca: Aceiasi (Zoe si Tipatescu) Trahanache si Agamita Dandanache, venind din fund. Este in comedie una din modalitatile principalede caracterizare a personajelor de catre scriitor, prin tabela de personajesi indicatiile scenice ale scriitorului (corespunzator cu ceea ce se realizeaza in genul epic caracterizarea directa de catre scriitor); autocaracterizarea prin intreg comportamentul personajului: vorbire, gestica, mimica, tinuta, atitudine fata de celelalte personaje, conceptii si caracterizarea de catre alte personaje. Intrand in scena confruntarilor, Trahanache prezentandu-l, observatiile scriitorului continua: vorbeste peltic si sasait, incurca personajele pe Trahanache cu Tipatescu, nu este lamurit a cui sotie este Zoe Dandanache, creaza in comedia lui Caragiale o noua dimensiune, cu semnificatii multiple. Respectand comicul de caracter, Dandanache face parte din randul celor dominati de ambitie, al vanitosilor care tin la drepturile lor familia sa fusese de la 1848 in camera dupa propriile marturisiri.

Trasaturile dominante sunt caricaturale: ramolisment involutie biologica, degradare chiar. Mai siret si mai canalie decat toti intrecandu-l si pe Catavencu, Dandanache, venit cu birza tinti postii hodoronc hodoronc, zdronca zdronca () si clopoteii (gest) imi tiuie urechile, se foloseste de santajul unei scrisoare de amor pe care a gasit-o intr-un pardesiu uitat in casa sa de catre o persoana insemnata al carui nume nu-l va rosti si care vine sa zoace la mine carti. Povestind intamplarea lui Tipatescu si lui Zoe, dimensiunea comicului se amplifica prin coincidenta intamplarii, creand panica, agitatie, mai ales pentru Zoe. Dandanache recunoste ca daca nu-I dadea in gand asta nu m-aledzeam si nu merdze de loc, neicusorule; fa-ti idee! familia mea de la patruzopt (coborand catre public), si eu in toate Camerele, cu toate partidele, eu ruminul impartial si sa ramai fara coledzi! Caracterizat ironic de catre Zoe: E simplu, dar e un om onest, il roaga sa nu povesteasca alegatorilor intamplarea cu scrisoarea bencherului (pastrata de Dandanache pentru ca La un caz iar pac! la ) pentru ca, spune Tipatescu: asupra alegatorilor ar face poate rau efect, Dandanache ii raspunde lui Tipatescu: Nu spui neicusorule; dar daca oi uita aminteri, am memorie buna dar stii, cum sunt ametit de drum, poate sa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agamemnon Dandanache - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 002 cuvinte
Nr caractere:
11 515 caractere
Marime:
12.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, trasaturi
Predat:
la liceu
Sus!