Adolescenta In Operele Marilor Scriitori

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un cuvant folosit pentru a descrie perioada dintre copilarie si maturitate este adolescenta. Cuvantul adolescenta vine din cuvantul latinesc adolescere, care inseamna a creste. Cand oamenii folosesc cuvantul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile ganduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti. Desi cuvintele adolescenta si pubertate au intelesuri diferite oamenii le folosesc, de obicei, ca sinonime. Pubertatea sau adolescenta este o perioada de tranzitie - cand un baiat sau o fata nu mai este un copil, dar nu este nici adult inca.

Mircea Eliade - Memorii, Simone de Beauvoir Aventurile unei fete cuminti etc.

In Romanul adolescentului miop ne intampina un tinar licean care-si propune sa scrie o cronica a adolescentei cum nu s-a mai scris. Lasindu-se purtat de meandrele cotidianului, imbatat de puterea pe care i-o confera transcrierea imediata a acestora, Eliade face intr-adevar un portret autentic al adolescentei, alcatuit din jocul prieteniilor si al iubirilor, din framintarile si aspiratiile caracteristice virstei, din urmarirea incordata a fagaduielilor viitorului, din privirea necrutatoare aruncata lumii adultilor.

La Otilia Cazimir, Retrospectiv, adolescenta pare ca o etapa a fericirii insuficient pretuita: Cand vreau sa plec, ma tii in loc cu un cuvant.

Asa se zbat copacii in furtuna: Ca pentru fuga crengile-si aduna - Dar radacina-i leaga de pamant. De azi incolo n-am sa-l mai iubesc Dar cand ii vad privirile pagane Si zambetul copilaresc, Ma jur ca n-am sa-l mai iubesc de maine!

Pastraza-mi mana mea intr-ale tale, Sa stam asa, alaturi amandoi Nu simti ce singuri am ramas pe lume De cand iubirea nu mai e cu noi? Azi mi-a venit cu ochii calzi si buni, Si nu l-am intrebat de unde vine: Pe floarea de pe marginea de drum N-o-ntrebi de-i inflorita pentru tine.

Esti rau. Dar cand aud c-o spune altul.

Ma uit in jos, si strang din pumni, si tac: Ca numai eu, in toata lumea asta, Am dreptul sa te cert si sa te-mpac. Ce demon mi te-a scos in drum?

. De-ar vrea viata azi sa ma dezlege Si raiul ei sa mi-l deschida-acum, Tot iadul nostru dulce l-as alege!

M-am resemnat: atat a fost sa fie.

Ma uit cum cade soare-n apus Si-astept raspunsuri care n-or sa vie, La intrebari pe care nu le-am pus.

O alta perspectiva ne aduce marele nostru poet Nichita Stanescu in poezia: Adolescenta Tu esti cintecul meu de izbinda. Peste noapte cind te infatisezi in firele ploii, intru surizind sub cupolele tale de cristal, uimit de bogatia ta si mingii friiele cailor tai batute cu piatra de zamfir. Eu voi incalca pe-un armasar alb si-mi voi agata ploile, cercel sunator la ureche, sa ma auzi cind trec. Priveste-mi ochii cit de albastri-mi sunt! Ma gindesc la Comuna, la boltile-i inalte cit privirea. Si cind rostesc numele ei de purpura si buzele mi se rosesc, ce de-un sarut, atunci stiu ca s-a facut dimineata si ma ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
997 cuvinte
Nr caractere:
5 351 caractere
Marime:
12.73 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
adolescenta, opere
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Adolescenta In Operele Marilor Scriitori
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Termenul de classic poate fi explicat ca ceva recunoscut ca fiind de mare valoare, putand fi ca...
Desi fiecare etapa de varsta isi are valoarea ei in evolutia fiintei umane deoarece este...
Adolescenta lui Mircea Eliade Adolescenta reprezinta perioada de tranzitie dintre strea de...
Mara este un personaj complex si reprezentativ pentru conceptia artistica a lui Slavici. Romanul...
Romantismul este o miscare literara si artistica, aparuta in Europa la sfarsitul secolului al...
Sus!