Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Tema abordata pagina
Introducere 1
I INVATA DE LA VIATA
1. Scopul vietii 4
2 Incotro adolescentule 6
II Tocim sau invatam?
1 Parinti spirituali 7
2 Retete descantate pentru invatat 9
3 Marea intrebare: De ce memoram? 10
III ELEVUL SAU CONDITIA DE "EDUCAT"
1 Adolescentul: accesul la statutul de adolescent 11
2 Repere pentru cunoastere si 13
autocunoasterea personalitatii elevului
IV MOTIVATIE SI ATITUDINE LA ADOLESCENTII SCOLARI
1 Motivatia atitudinii fata de invatatura 15
2 Excentricitate in imbracaminte si motivatie 16
V CINSTITI STRABUNI, DESCHIDETI POARTA!
1 Mama, tata, dragi parinti 17
2 Legi de comportare in relatia cu parintii 18
VI ALTELE
Referintecritice 18
Lista de texte 19
VII Antologie de texte30
Poezii 19
Gustari 24
Perle de-ale elevilor 25
Discurs-drogurile 26
Biblografie 28

Extras din referat:

Desi fiecare etapa de varsta isi are valoarea ei in evolutia fiintei umane deoarece este consecinta celei dinainte si o pregateste pe cea care urmeaza Adolescenta ocupa totusi, un loc important, caci este varsta marilor prefaceri, a marilor efervescente, varsta la care se plamadeste omul de maine. este, in plus, varsta marilor intrebari, a viselor indraznete, a zborului avantat, cu aripi largi deschise, spre inaltimi, spre viitor. Socotita, metaforic, cand "varsta ingrata", cand "varsta de aur", adolescenta ramane, de fapt, ceea ce J.J. Rouseau numea, pe buna dreptate, "a doua nastere".

Despre adolescenta s-a scris mult, mai mult decat despre oricare etapa a dezvoltarii personalitatii umane, adolescenta constituind, pe plan mondial, obiectul unor lungi si strauitoare preocupari atat din partea psihologilor, cat si a pedagogilor, sociologilor, fiziologilor, medicilor si psihiatrilor.

Aparent s-ar putea crede ca diversitatea specialistilor, care si-au orientat preocuparile catre adolescenta, nu reprezinta altceva decat o forma concreta de manifestare a ceea ce, in mod frecvent, numim astazi, "caracter interdisciplinar al lumii contemporane". In realitate, insa, noi apreciem ca orientarea specialistilor din numeroase si variate domenii de activitate catre problematica adolescentei reflecta, in primul rand, complexitatea ei.

Cu toata aceasta concentrare de forte, cu toate rezultatele bune obtinute in elucidarea unor vechi controverse, in domeniul adolescentei, raman inca numeroase probleme de rezolvat. Fara a fi total de acord cu continutul afirmatiei Biancai Zazzo, care sustine ca "drama adolescentei subzista", vom recunoaste , totusi, ca fiind demn de retinut, spiritul acesteia: adolescenta ramane o problema controversata.

Caracterul controversat decurge, fara indoiala, din natura complexa a problemei adolescentului, darnu numai de aici. Se pare ca pozitiile de pe care au fost privite si analizate multiplele probleme ale adolescentei, precum si optica fiecarui dintre specialistii care au abordat un aspect sau altul al acesteia, au condus la mentinerea caracterului controversat.Se afirma, de exemplu, ca pshihologia a prezentat, mult timp, o imagine foarte particulara a adolescentului si anume pe aceea a tanarului intelectual, preocupat mai mult de visuri decat de realitati, de discutii teoretice, decat de consideratii materiale. In literatura de specialitate si-a facut simtita prezenta si teza ca la caracterul contradictoriu al problema adolescentei si-a adus o anumita contributie si "literatura romantica" prin aceea ca a facut crizei psihologice a adolescentei, o descriere sentimentala, de cele mai multe ori

exagerata si, uneori, dramatizata pana la exces. Desi i s-au sesizat limitele unei asemenea "conceptii literare", ea a fost, totusi, "tolerata" nu numai pentru ca era "placuta", ci si pentru ca permitea usoare constructii "romantate".

La randul lor, unii hebelogi au abordat problematica adolescentei de pe anumite pozitii filozofice. Imprumutand de la fondatorii existentianismului teza ca angoasa este elementul fundamental al sufletului uma, acestora nu le-a fost greu sa deduca de aici "tonalitetatea de anxietate a adolescentei, facand din ea nota dominanta a lumii spirituale a acesteia. Abordand acelasi aspect, de pe pozitii fiziologice si psihiatrice insa, alti hebelogi au ajuns la concluzia ca "nesiguranta" si "insatisfactia" sunt fenomene absolut personale, derivand nu din "natura sufletului uman", ci din conditiile mediului, din viata particulara a fiecarui subiect. Mai mult decat atat, aceasta senzatie de "nenorocire" personala, se alimenteaza din radacinile afective ale personalitatii si, adesea dispare, in mod treptat odata cu dezvoltarea progresiva a inteligentei.

Controversele-impinse, adesea, pana la adevarate confuzii-au fost create si de succesiunea in timp a unor conceptii mai cuprinzatoare asupra adolescentei, conceptii cu un continut diametral opus. Astfel, intre cele doua razboaie mondiale, in hebelogie isi gaseste un loc tot mai larg teza ca tendinta de marginalitate-contestatie protestatare dominant negativa fata de lumea adulta-este un atribut al adolescentei, indiferent ca c

Bibliografie:

1. Introducere in tema adolescentei - ADOLESCENTII

Motivatii si atitudini la adolescentii scolari lumea lor spirituala si

Activitatea educativa

Ion Dumitrescu, Scrisul

Romanesc, Craiova, 1980.

2. Elevul sau conditia de ,,educat" - A FI ELEV, Adrian Neculau,

Editura ALBATROS, Bucuresti 1983.

3. Invata de la viata - CARTEA ADOLESCENTULUI

Tocim sau invatam? Pavel Codrut, Editura GEMENII,

Cinstiti strabuni, deschideti poarta ! Bucuresti 1996.

4. Perle de-ale elevilor - REVISTA BRAVO

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adolescenta
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
11 111 cuvinte
Nr caractere:
62 684 caractere
Marime:
45.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
adolescenta, etapa din viata
Predat:
la liceu
Sus!