Act Venetian Conceptia Despre Iubire A Personajelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Opera dramatica a lui C. Petrescu este desemnata prin sintagmele teatru de idei, drama de semnificatii, teatru al absolutului deoarece conflictul se naste in planul ideilor si al conceptiilor, actiunile propriu-zise fiind limitate ca numar.

Piesa Act venetian este un exponent al notiunii de teatru de idei, fiind o drama a cunoasterii si a autocunoasterii in care eroii nu lupta cu destinul, ci cu utopiile lor despre viata. Sunt surprinse devenirile prsonajelor, prabusirile si inaltarile unor structuri pe baza carora acestea isi reprezinta lumea. Dragostea tradata, neinteleasa constituie parghia ce declanseaza schimbari.

Fiecare din cele trei personaje principale expune o viziune diferita asupra dragostei, cele trei viziuni dovedindu-se incompatibile.

Contele Pietro Gralla, comandantul flotei venetiene si sotul Altei, fosta actrita, are o conceptie ferma si profund morala asupra existentei. Viata plina de aventuri pe care a dus-o l-a invatat un cod al cinstei si onoarei pe care isi bazeaza toate actiunile. Principiile sale se constituie in termeni absoluti. In actul I Pietro ii marturiseste Altei ca intalnirea cu ea i-a prilejuit descoperirea unor bucurii necunoscute. Pentru el, Alta este aproape o fiinta cereasca: armonia miscarilor tale tacute imi da o idee despre armonia celesta. In scena a 6-a contele explica conceptul filozofic al monadei (cea mai simpla unitate indivizibila, care constituie baza a tot ce exista) astfel: In aceasta ierarhie de monade, care are deasupra pe Dumnezeu, monada suprema, stiu ca mai este o monada in care ne este data toata existenta lumii, o monada care vine imediat dupa Dumnezeu si care este femeia Iar deasupra lor, a tuturor celorlalte femei, esti tu, monada mea, care mi-ai descoperit iubirea. Vorbindu-i sigisbeului Cellino, Pieto opune dragostei usuratice, cuceritoare si bazate pe simturi si pe poleiala cuvintelor o dragoste mult mai profunda, spiritualizata si intelectualizata: Nu, iubirea are nevoie de dorinte tari si de substanta multa, din care sa se hraneasca Are nevoie de timp si de deplinatatea unei vieti intregi, ca sa prinda radacini puternice. Trebuie sa arunci in flacara iubirii totul; tot ceea ce ai fost, tot ceea ce esti, tot ceea ce vei fi. Dar pentru a cunoaste acest mod de a iubi, este nevoie de o femeie adevarata, caci: O femeie nu apartine ca un obiect casnic, nici nu se cucereste ca un vanat O femeie iubeste sau nu; dragostea e preferinta exclusiva sau nu mai e nimic.; Daca n-ai vazut insa o femeie care iubeste, atunci n-ai vazut niciodata o femeie frumoasa.. Alta, considera Pietro, fiind o femeie perfecta, este mult mai presus de larve asemenea lui Cellino, carora dragostea ei le este inacesibila.

Prin tradarea Altei, viziunea lui Pietro asupra dragostei se destrama. Desi sistemul isi pastreaza coerenta, el nu se mai potriveste cu realitatea. Neputand sa accepte ca intreaga viziune ar fi gresita, Pietro crede ca gresala se afla in el: Vorbeai ca dragostea este betie; ei bine, omul inteligent ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 509 cuvinte
Nr caractere:
8 054 caractere
Marime:
10.04 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba si literatura romana
Tag-uri:
opera, iubire
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Act Venetian Conceptia Despre Iubire A Personajelor
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
CAPITOLUL I INTRODUCERE IN STUDIUL LIMBAJULUI ECONOMIC 1. CE ESTE LIMBAJUL? In economie, desi...
In pofida cercetarilor neobosite si a celor mai mari eforturi analitice ale cercetatorilor care...
Argument : Mi-am ales aceasta tema, in primul rand din curiozitate, "drama...
Sus Veveritele Sarind de pe o picatura pe alta Urca prin ploaie pana la coroana Norului...
Umberto Eco si retorica romanului postmodernist, - iata o tema in care coexista doua probleme in...
Sus!