Previzualizare referat:

Extras din referat:

Situat la 48 52 latitudine Nordica si 2 20 latitudine Sudica, Paris este capitala Frantei si una dintre cele mai mari metropole europene. Orasul a fost infiintat cu peste 2. 000 de ani in urma pe o insula de pe fluviul Sena, la cca. 375 km. in amonte de gurile fluviului de la Marea Manecii. Orasul modern s-a extins de pe insula (Ile de la Cite) departe, dincolo de ambele maluri ale Senei.

Parisul in sine acopera o suprafata de 105 km. 2; impreuna cu suburbiile sale se extinde pe o suprafata de 1432 km. 2; ocupa o pozitie centrala in bogata regiune agricola cunoscuta ca Bazinul Parisului si constituie unul dintre cele opt departamente ale regiunii administrative Ile-de-France. Este de departe centrul cel mai important de comert si cultura.

importante si atragatoare orase ale lumii. El este apreciat pentru posibilitatile pe care le ofera pentru afaceri si comert, pentru studiu, pentru cultura si pentru distractii: gastronomia sa, magazinele sale de moda, pictura, literatura si comunitatea sa intelectuala in special se bucura de o reputatie de invidiat, Renumele sau de Orasul Luminilor, castigat in timpul Iluminismului, ramane potrivit, caci Parisul si-a pastrat importanta ca centru de educatie si progres intelectual. Amplasamentul Parisului la rascruce de rute fluviale si terestre, semnificative pentru Europa si in mod special pentru Franta, a avut o permanenta influenta asupra dezvoltarii sale.

Sub administratia romana in sec. I e. n. aplasamentul initial de pe Ile de le Cite a devenit capitala tribului si teritoriului pariziilor. Regele franc Clovis a cucerit Parisul de la gali pana in 494 e. n. si ulterior si-a stabilit capitala aici. Sub Hugo Capet (care a domnit intre 987-996) si dinastia capetiana, importanta Parisului a crescut si el a devenit trunchiul politic si cultural din care s-a format Franta moderna. Franta este de mult o tara puternic centralizata si Parisul a ajuns sa fie identificat cu un stat central si puternic, care atrage o mare parte a talentelor si vitalitatii provinciilor. Cele trei parti principale ale Parisului istoric sunt definite de Sena. La centrul sau se afla Ile de la Cite, care este sediul autoritatii religioase si temporale (cuvantul cite denota nucleul vechii cetati). Malul stang al Senei (Rive Gauche) a fost in mod traditional sediul vietii intelectuale; iar malul sau drept (Rive Droite) contine inima vietii economice a orasului, dar in ultimile decenii deosebirile s-au estompat. Fuzionarea acestor functii in centrul Frantei si mai tarziu, in centrul unui imperiu, a avut ca rezultat un mediu extraordinar de vital. In acest mediu, totusi, climatul emotional si intelectual creat de puterile in competitie a reprezentat adesea scena unor mari violente atat in domeniul social cat si politic (anii 1358, 1382, 1588, 1648, 1789, 1830, 1848 si 1870 fiind notabili pentru asemenea evenimente). In secolele sale de dezvoltare, Parisul si-a pastrat in cea mai mare parte forma circulara a cetatii timpurii. Granitele ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Paris - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
7 105 cuvinte
Nr caractere:
34 942 caractere
Marime:
30.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Limba Franceză
Predat:
la gimnaziu
Sus!