Radio - știrea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a capta atentia unui ascultator prima propozitie trebuie sa fie bine construita, astfel incat ascultatorul sa fie interesat, curios. In functie de ea, se castiga sau se pierde un ascultator. Redactorii aloca un timp destul de mare elaborarii propozitie initiale de efect. Aceasta trebuie sa contina elementul dominant, sa nu abata atentia ascultatorului, sa fie clara si sa nu creeze confuzii.

Lungimea unei informatii este impusa de doua lucruri: importanta informatiei si existenta altor stiri interesante. la radio o stire de interes national poate avea un minut dar in general o stire nu trebuie sa depaseasca 12-14 randuri. lungimea stirilor este variata. In cadrul buletinelor de stiri durata maxima a unui material vorbit este in jur de 45 de secunde.

Impreuna cu introducerea si inregistrarea dupa teren poate ajunge si la un minut. materialele vorbite inregistrate pe banda din actualitate nu vor fi mai mari de 15 secunde.

Cu toate ca prima propozitie este cea mai importanta aceasta nu trebuie sa fie incarcata si sa contina foarte multe detalii. Inceputurile se pot scrie si folosind putine cuvinte dar cu un impact mare asupra ascultatorului. Unul dintre lucrurile care trebuie sa fie evitat este acela de a incepe printr-o intrebare. Sarcina ziaristului este de a informa ascultatorul, nu de a-i pune intrebari. Un lucru important in redactarea unei stiri este de a avea o ordine logica. Procedeul corect este acela cand ziaristul va cauta intrebarea pe care informatia o ridica: ce? ; cand? ; unde? ; cine? ; de ce? ; si cand? . Utilizarea expresiilor argotice, abrevierilor sau initialelor fara a fi explicate, vor irita intotdeauna ascultatorul. Fluenta stirii este foarte importanta si se obtine prin folosirea cu abilitate a cuvintelor.

Structura unei stiri simple are forma unei piramide rasturnate. In radio stirea este construita opus fata de regulile formei literare. Stirea in radio este construita in felul urmator: care este noutatea?; fundalul; detaliile; istoricul; detaliile minore.

In terminologia jurnalistica acest mod de redactare a stirii se numeste piramida circulara. Michel Voirol numeste aceasta piramida plan en sablier (plan clepsidra). Exista o logica in acest aranjament: ascultatorii obtin de la inceput cele mai importante elemente ale relatarii; aceasta structura creaza automat o continuitate de idei, astfel incat ascultatorii nu devin confuzi. primul paragraf contine raspunsurile la intrebarile mesajului initial.

Importanta stirei este data de contextul social, economic, politic. Ascultatorul este interesat de siguranta zilei de maine, siguranta lui si a familiei.

Acesta isi doreste sa auda imbunatatirea situatiei in ultimele 24 de ore, nu vrea sa afle numai partile negative.

Stirile mai sunt importante atunci cand sunt de actualitate importanta sau cand auditoriul se autentifica cu ele. Stirile transmise in direct sau cele senzitionale sunt compatibile cu conceptul de stire principala. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Radio - Stirea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
452 cuvinte
Nr caractere:
2 589 caractere
Marime:
98.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Jurnalism
Tag-uri:
stire, radio
Predat:
la liceu
Sus!