Presa A Patra Putere In Stat

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin presa se intelege totalitatea modalitatilor de comunicare care pot ajunge la un numar foarte mare de oameni Presa este o forma de exprimare a libertatii de gandire care contribuie la formarea opiniei publice. Ea contribuie la schimbul de idei si pluralismul de idei. Presa s-a manifestat in decursul timpului in functie de posibilitatile de comunicare pe care le aveau oamenii la un moment dat. Notiunile de spatiu si timp sunt notiuni cheie in analiza istoriei modului de transmitere al informatiilor.

La inceput, inainte de aparitia tiparului informatia circula pe cale orala. Reprezentantii puterii politice si administrative transmiteau hotararile, instiintarile pe cale orala, prin viu grai; oamenii erau chemati in mijlocul cetatii, in pietele publice pentru a li se comunica diverse lucruri: hotarari legislative (taxe, biruri pe care le aveau de platit etc. ), proclamarea unor titluri nobiliare, instiintari privind victoria sau dimpotriva infrangerea in razboi etc. Informatia circula in comunitati restranse.

Odata cu aparitia tiparului, la mijlocul secolului al XV-lea, comunicarea intre oameni incepe sa se extinda. Exista incepand cu acest moment posibilitatea de a stoca informatia, de a o multiplica si de a o raspandi.

In tarile romane, tiparul apare prima data abia in secolul al XVIII-lea, datorita eforturilor depuse de Mitropolitul Antim Ivireanul in Muntenia. La inceput noua inventie, tiparul este folosita doar pentru a tipari si raspandi carti din diverse domenii. Problema periodicitatii aparitiei unui material informativ (revista, ziar) apare mult mai tarziu dupa 1600. Ziarele au fost primul mijloc de informare de mare audienta. Acestea au aparut in secolul al XVII-lea, iar in secolul al XIX-lea cele mai respectate, precum The Times in Marea Britanie, exercitau o influenta puternica asupra clasei mijlocii educate care forma opinia publica. Mai tarziu, datorita unui sistem de invatamant imbunatatit si datorita progresului economic s-au creat conditiile unei audiente a presei scrise. Ziarele care sa satisfaca cerintele publicului cititor au aparut in SUA in anii 1870 si 20 de ani mai tarziu in Marea Britanie. In tarile romane primele reviste si ziare apar in secolul al XIX-lea. In secolul al XX-lea, odata cu aparitia radioului si a televiziunii, presa intra intr-o noua etapa de dezvoltare datorita acestor posibilitati de comunicare.

Daca ne referim la ultimii 7-8 ani, datorita dezvoltarii comunicarii prin reteaua Internet, trebuie sa amintim si presa transmisa si receptionata folosind acest ultim mod de comunicare.

Prin urmare, tinand cont de aspectele prezentate mai sus, in momentul de fata, presa se poate clasifica in functie de modul de transmitere si receptionare a informatiei in urmatoarele categorii: presa scrisa (difuzata prin intermediul ziarelor si revistelor), presa vorbita (radioul, televiziunea), presa transmisa prin alte mijloace cum ar fi Internetul.

Se mai poate face o clasificare a presei in ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 758 cuvinte
Nr caractere:
9 180 caractere
Marime:
11.60 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Jurnalism
Tag-uri:
presa, informare
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Presa A Patra Putere In Stat
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1.Definirea presei Prin presa se intelege totalitatea modalitatilor de comunicare care pot...
Cand in 1690, in lucrarea Two treatises on government, John Locke anunta pentru prima oara...
Intrebarile la care voi incerca sa raspund sunt daca Mass-media poate fi considerata ,, a patra...
Ideea unor multiple puteri in stat este intalnita inca din antichitate, in special in Politica...
Consideratii introductive La sfarsitul secolului al XVII -lea si inceputul celui urmator,...
Sus!