Zei din grecia antică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numele dat celei de-a patra parte din Eurasia, provine de la Europa, fiica lui Phoenix in mitologia greaca, sau de la Ereb, cuvant fenician care inseamna apus. Rapirea Europei a fost pictata in anul 1580 de catre artistul italian Paolo Veronese, si reprezinta relatia dintre zeul grec, Zeus si frumoasa legendara, Europa. In mitologia greaca, Zeus a zarit-o pe frumoasa printesa in timp ce culegea flori, si s-a indragostit de ea. El s-a transformat apoi, intr-un frumos minotaur, care a purtat-o pana in insula Creta, unde Europa a nascut trei fii.

In mitologia greaca, zeita a granelor si a recoltelor bogate, fiica a Titanului Cronos si a Reei. Cand fiica sa Persefona, a fost rapita de catre Hades, supararea Demetrei a fost atat de mare incat a neglijat pamantul; nici o planta nu mai crestea, iar foametea a cuprins intreaga lume. Inspaimantat de aceasta situatie, Zeus i-a cerut fratelui sau, Hades sa i-o inapoieze pe Persefona mamei sale.

Hades a fost de acord, dar inainte de a o elibera, a obligat-o pe fata sa manance seminte de rodie, care ar forta-o sa se intoarca la el cate 4 luni pe an. Lipsa de viata a naturii pe timpul iernii, se spunea ca se datoreaza supararii Demetrei, pricinuita de plecarea fetei sale.

In mitologia greaca, zeita a dragostei si a frumusetii, iar in cea romana, zeita Venus. In legenda Homerica, ea este fiica lui Zeus si a Dionei, una dintre sotiile acestuia, dar in Theogonia lui Hesiod, ea este descrisa ca fiind nascuta din spuma marii, si etimologic vorbind, numele ei ar putea insemna nascuta din spuma. Conform lui Homer, Afrodita este sotia lui Hefaistos, schiopul si uratul zeu al focului. Printre iubitii sai se numara, Ares (zeul razboiului) care mai tarziu, in mitologie a fost prezentat ca sotul ei. Ea a fost rivala Persefonei, regina celeilalte lumi, pentru dragostea frumosului tanar grec, Adonis.

In mitologia greaca, fiu al lui Zeus si al lui Leto, fiica unui Titan. El a creat de asemenea epitetele Delian (Delos, insula unde s-a nascut) si Pythian (omorarea lui Python, legendarul sarpe care pazea un mormant de pe Muntele Parnas). In legenda Homerica, Apollo a fost initial zeu al profetiei.

Cel mai important oracol al sau a fost la Delfi, locul victoriei sale impotriva lui Python. Acesta uneori, le dadea muritorilor pe care ii iubea (printesa Casandra) , darul profetiei.

4) Ares In mitologia greaca, zeu al razboiului si fiu al lui Zeus si al Herei. Romanii l-au identificat cu Marte, de asemenea un zeu al razboiului. Agrsiv si salbatic, Ares se identifica cu natura brutala a razboiului. El era antipatizat atat printre zei cat si printre oameni. Printre zeitatile asociate cu Ares, se numara si sotia sa Afrodita, si alte cateva zeitati mai putin importante ca Deimos (Teama) si Phobos (Dezordine), care l-au insotit in lupte. 5) Artemis In mitologia greaca, una din principalele zeite, iar in cea romana, zeita Diana. Ea a fost fiica lui Zeus si a lui Leto, si sora geamana a zeului Apollo. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zei Din Grecia Antica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 545 cuvinte
Nr caractere:
12 842 caractere
Marime:
14.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!