Vlad Țepeș Între Realitate Și Legendă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vlad Tepes, domnul Tarii Romamesti a domnit intre 1456-1462, fiind nepotul lui Mircea cel Batran. Supranumit si Dracula, porecla nascuta din asocierea poreclei tatalui sau, Vlad Dracul, cu teroarea inspirata de crudele sale pedepse. Omul Vlad Tepes a fost insa un domn destoinic, dar sever. Condamnatii la moarte prin tragere in teapa erau alesi dintre, elementele parazitare ale societatii si din randul boierilor care ar fi dorit sa inchine tara in mana turcilor.

In anul 1462 Tepes il infrange pe sultanul Mahomed al II-lea intr-o vestita lupta de noapte. Turcii, datorita derutei provocate de romanii travesiti in soldati otomani, s-au luptat intre ei pana in zori.

Tradat de boieri, Tepes fuge in Transilvania, insa regele maghiar Matei Corvin il tine in caprivitate pana in anul 1476. Atunci, pentru a lovi in turci, il ajuta sa revina domn, dar pentru scurt timp, deoarece a fost asasinat de boieri.

Fiu al domnitorului Vlad Dracul si stranepot, prin mama sa, al lui Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, noul principe muntean intrupa cele mai alese calitati ale inaintasilor sai, apartinand marilor dinastii romanesti ale Evului Mediu: Basarabi (in Muntenia) si Musatini (in Moldova). S-a nascut in Transilvania, la Sighisoara, in 1430 sau mai probabil in 1431, anul in care pretendentul Vlad Basarab, tatal sau, refugiat aici, era primit de imparatul romano-german, Sigismund de Luxemburg, in Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc intemeiat in 1408 pentru apararea catolicismului si alungarea prin cruciada a turcilor din Europa. Blazonul dragonului doborat de cruce ii va aduce acestuia porecla, Dracula, iar fiilor sai nascuti dupa aceasta data, Vlad si Radu cel Frumos, si pe aceea de, Draculea (sau, Draculea), cu sensul de, fiu al Dragonului, popular, fiu al Dracului. Studiile, In mediul intelectual din sud-estul Transilvaniei, a invatat sa scrie si sa citeasca in limba latina si a deprins tainele limbilor germana si maghiara. In ani 1436-1442, ca fiu de domn, a fost initiat la Targoviste, la curtea tatalui sau, ajuns principe al Tarii Romanesti, in mestesugul armelor. Si-a perfectionat pregatirea militara in capitala otomana (Adrianopol), unde l-a insotit pe Vlad Dracul in prizonierat, in 1442 si unde a avut ocazia nu numai sa invete limba turcilor, dar si sa-i cunoasca atat pe viitorul sau adversar, sultanul Mahomed II, cat si pe Skandeberg, eroul albanez.

Revenit in tara in 1443, in zilele pregatirii antiotomane inchiata cu dezastrul de la Varna, a reusit sa acumuleze cunostintele necesare unui bun comandant de oaste, luptand alaturi de mari capitani ai veacului, ca Iancu de Hunedoara, Vlad Dracul sau Walerand de Wawrin. Portret de Radu Stefan Ciobanu Vlad Tepes a atras si atentia pictorilor. Probabil ca, atunci, un pictor de curte a creat tabloul care impodobeste si astazi castelul tirolez Ambras. El ni-l prezinta pe Tepes ca pe un barbat tanar, frumos, cu parul bogat, cu fruntea inalta, sub care se afla ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vlad Tepes Intre Realitate Si Legenda
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 669 cuvinte
Nr caractere:
15 153 caractere
Marime:
17.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
legenda, vlad tepes
Predat:
la liceu
Sus!