Vlad Țepeș Dracula, mit sau realitate

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Putine dintre personalitatile importante ale istoriei romanilor au starnit, nu numai in epoca, ci si in posteritate si nu numai pe plan national ci si european opinii si atitudini atat de diferite despre voievodul Vlad Tepes. Dar, ca intotdeauna cand literatura infesteaza istoria un fenomen de difuzie se produce iminent incetosand contururile realitati si facand dificil procesul de disociere exacta intre faptul istoric autentic si fantezia.

Ecoul fara egal al faptelor si personalitatii legendare a voievodului Vlad Tepes-Dracula s-a concentrat inca din timpul vietii sale intr-un corpus bogat de scrieri, care s-a impletit in timp atat cu traditia locala orala cat si cu cea a popoarelor vecine.

Aceste scrieri de ev mediu tarziu, care au cunoscut o raspandire fara precedent in intreaga Europa, incepand chiar cu perioada imediat urmatoare intemnitarii sale din 1462 au facut obiectul unor studii amanuntite si controversate, ele scotand in relief o problematica aparte, foarte sensibila la interpretare si datare.

Deoarece Matei Corvin nu putea sa nesocoteasca interesele pontificale privind cruciada antiotomana, caci el se baza in lunga si dificila disputa pentru coroana regala si pe sprijinul atat de important al papalitatii.

Abandonarea actiunilor de alianta si antiotomane cat si punerea in lanturi a voievodului Vlad Tepes au necesitat o serie de explicatii diplomatico-politice in fata lumii catolice, care il trimisese pe rege cu bani si armata in ajutorul voievodului Tarii Romanesti.

In cadrul acestor actiuni de justificare si explicitare, regele Matei Corvin era interesat sa raspandeasca stiri exagerate in legatura cu o serie de cruzimi premeditat si injust atribuite lui Dracula voievod fapt ce se oglindeste si in textul lucrarii legatului papal de la Buda, Nicolae de Modrussa intitulata Historia de bellis Gothorum, autor ce a cules personal informatii de la curtea maghiara regala.

Daca reusim sa ne intoarcem in urma cu o suta de ani in universul spiritual din Occidentul Europei, putem cu usurinta sa intelegem ca in acel timp majoritatea oamenilor care auzisera de Transilvania asociau la numele acestei mirifice provincii romanesti mituri, legende si traditii.

Deoarece majoritatea romanilor, din care fac si eu parte, cred ca Tepes voievod a fost un om viteaz, crunt cu dusmanii, care in nici un caz nu cred in fictiunile despre Dracula pot sa afirm ca nu exista nici o legatura intre Tepes si Dracula. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vlad Tepes Dracula Mit Sau Realitate
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
486 cuvinte
Nr caractere:
2 451 caractere
Marime:
10.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!