Vlad Țepeș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 8 februarie 1431, un grup de nobili venind din Tara Romaneasca i-au facut pe multi locuitori din Nurnberg, pe atunci orasul dietelor imperiale, sa sfideze frigul si sa ia parte la un eveniment istoric important: imparatul Sigismund de Luxemburg acorda domnia Tarii Romanesti lui Vlad, cel care traise la curtea sa vreme de 8 ani. Chiar in aceea zi, imparatul Sigismund daruia alesului sau un colier si un medalion de aur avand gravat un dragon, insemnul Cavalerilor Ordinului purtand numele misticului animal. Ordinul Dragonului era un medalion de aur reprezentand un balaur incolacit in cerc. Deasupra era o cruce ce avea scris pe verticala O cat de milostiv este Dumnezeu, iar pe orizontala Fii drept si credincios. In asteptarea incoronarii, Vlad si familia sa pleaca la Sighisoara, in Transilvania, unde intemeiaza o monetarie, activitate ce-i va permite o imbogatire rapida si ii va deschide drumul catre tronul Tarii Romanesti.

Pentru primele doua monede batute, Vlad va folosi insemnul dragonului. Acest lucru explica faptul ca la romani, al caror fond de cuvinte este in majoritate latin, l-au poreclit Dracula (din latinescul Draco-Onis). In limba romana drac inseamna diavol. Prin urmasi porecla s-a transformat in nume, Vlad, cel de-al doilea fiu al sau, fiind cunoscut astfel. Numele de Draculea-asa iscalea el: Draculya, in scrisoarea sa din 1476 adresata sasilor - face parte din categoria antroponimelor romanesti terminate in ulea, asa cum sunt de pilda, Mamulea, Tatulea, Radulea etc. Faptul ca parintele sau era poreclit Dracul - Vlad Dracul - ne sugereaza o explicatie a poreclei lui Tepes: ea ar insemna deci fiul Dracului, asa cum Tatulea ar insemna fiul lui Tatul, iar Radulea fiul lui Radu.

Dar poporul i-a mai zis intr-un fel: Tepes, din cauza pedepsei capitale pe care o aplica de preferinta: tragerea in teapa.

N-a fost insa un inovator in ce priveste aceasta pedeapsa: ea exista de mult si se aplica si de alti carmuitori, unii chiar din vremea lui Tepes, ca de pilda, Stefan cel Mare care-i si era de altfel var primar. Documentar, porecla Tepes apare pentru prima data intr-un act intern din 1550; asa ii vor spune, mai tarziu, si cronicile Tarii Romanesti si asa va ramane el in istoriografia romaneasca.

Ascendenta sa. Vlad Tepes este unul dintre cei patru fii legitimi - au mai fost si doi nelegitimi- pe care i-a avut Vlad Dracul, voievodul Tarii Romanesti din anii 1436-1447. Prin tatal sau, Tepes este deci nepotul direct al lui Mircea cel Batran. Prin mama sa, fiica lui Alexandru cel Bun, el se trage din dinastia Musatinilor. Prin dubla sa ascendenta, el este asadar un exponent al celor doua dinastii domnitoare ale statelor romanesti in secolele XIV-XV. Vlad Tepes s-a nascut in Sighisoara, in 1431, in casa in care tatal sau, Vlad Dracul locuise timp de 5 ani (1431-1435), si care mai exista si astazi, functionand ca restaurant, pastrand urmele unor vechi picturi din acele timpuri. Mamei lui i-a fost incredintata educatia lui Tepes ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vlad Tepes - Varianta 9
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
6 636 cuvinte
Nr caractere:
28 179 caractere
Marime:
203.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
vlad tepes, Dracula
Predat:
la liceu
Sus!