Vlad Țepeș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vlad Tepes (*noiembrie/decembrie 1431 - ?decembrie 1476), denumit adesea si Dracula sau Draculea, a domnit in Tara Romaneasca in anii 1448, 1456-1462 si 1476. S-a nascut la Sighisoara in Transilvania. In timpul domniei sale, Tara Romaneasca si-a obtinut temporar independenta fata de amenintarea otomana. Vlad Tepes era vestit datorita cruzimii sale si datorita faptului ca isi tragea inamicii in teapa.

Din porunca sa sute de oameni au fost executati in acest mod. Datorita disputelor cu negustorii brasoveni, acestia l-au caracterizat, propagandistic, ca un domnitor crud, desi cruzimea sa era obisnuita in acele timpuri.

Cartea lui Bram Stoker, Dracula, nu se bazeaza in mod direct pe domnia cruda a lui Vlad Dracul, ci este o fictiune ce se petrece in Transilvania si Anglia secolului XIX. Totusi, datorita domniei sale insangerate, Stocker a imortalizat imaginea lui Vlad Tepes (Dracula) printr-un vampir insetat de sange. De pe urma succesului romanului, provincia romaneasca a Transivaniei este asociata personajului fictiv Dracula. Importanta istorica a lui Vlad a fost recent demonstrata de profesorul Radu Florescu in cartea sa, Search of Dracula: The History of Dracula and Vampires (In Cautarea lui Dracula: Istoria lui Dracula si a Vampirilor, ISBN 0395657830). In 1453, Imperiul Bizantin a fost inlocuit de Imperiului Otoman, care isi obtine controlul asupra Constantinopolului (pronuntia turca Istanbul) si care au continuat sa asedieze Europa. In cele din urma, au ajuns sa controleze mare parte din Balcani (teritoriile statelor actuale Serbia, partial Ungaria, partial Romania, Bulgaria, Armenia si Grecia), dar ajunsi la portile Vienei au fost nevoiti sa se intoarca. Potrivit legendei, Dracula a fost un print care a luptat pentru a-si apara granitele, ingrozindu-si atacatorii, musulmani sau crestini, omorand fara mila.

Dracula Vlad Tepes al III-lea s-a nascut in noiembrie sau decembrie 1431, in cetatea Sighisoara, Transilvania. Tatal sau, Vlad al II-lea Dracul, a fost atras in Ordinul Dragonului cu aproape un an inainte. Ordinul - care poate fi comparat cu Ordinul Maltei sau cu Ordinul Cavalerilor Teutoni - era o societate militaro-religioasa, ale carei baze au fost puse in 1387 de Sigismund de Luxemburg, Rege al Ungariei (mai taziu Sfant Imparat Roman) si de cea de-a doua sotie a sa, Barbara Cilli.

Simbolul Ordinului era Dragonul. Principalele scopuri ale unor astfel de ordine fraternale erau protejarea intereselor catolicismului si cruciada contra turcilor otomani. Exista mai multe motive pentru care aceasta societate este relevanta cu referire la Vlad Dracul. In primul rand, explica provenienta numelui Dracul (dragonul): boierii care stiau de incorporarea lui Vlad al II-lea in Ordinul Dragonului, au decis sa-l numeasca Dracul. Draculea ar putea insemna fiul lui Dracul si era frecvent utilizat de Vlad Tepes in corespondenta oficiala. Un al doilea element important al acestui Ordin, din care s-a inspirat Stoker pentru a-si crea personajul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vlad Tepes.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 180 cuvinte
Nr caractere:
11 232 caractere
Marime:
13.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
vlad tepes, transilvania
Predat:
la gimnaziu
Sus!