Traditii unice ale junilor din Scheii Brasovului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

An de an, in cartierul Brasovului Vechi, numit Schei, odata cu invierea naturii si sarbatorile Sfintelor Pasti, asistam la manifestari ce sunt mostenite din vremuri stravechi.

Barbatii, locuitori bastinasi ai Scheiului si descendenti ai lor, cei numiti"Junii din Scheii Brasovului" sunt cei care pastreaza traditiile.

Practicile precrestine, imbinate cu altele de dupa Hristos, sunt pastrate printre brasoveni gratie celor aproximativ 300 de juni, cati mai sunt astazi recunoscuti.

Folclorul junilor a fost putin studiat, marturiile documentare fiind tarzii si sumare.

Prima mentiune documentara dateaza din anul 1728 si se afla intr-un hrisov din arhiva Primei Scoli Romanesti din Schei. In acesta, Junii sunt amintiti ca "o randuiala din batrani".

Scheiul a fost candva o asezare pur romaneasca. La 1455, atunci cand s-au inaltat zidurile si bastioanele cetatii sasesti, locuitorii muntelui din comunitatea romaneasca a ramas infipta in coasta cetatii sasesti. Romanii acestia, incapatanati si orgoliosi, descinzand din dacii muntilor, mandri si darji, nu tineau sa se amestece cu "cei din cetate".

Inainte de a fi fost o sarbatoare de Pasti, obiceiul Junilor a fost o sarbatoare a vietii care invinge moartea, a primaverii care invinge iarna.

Astazi, datinile Junilor brasoveni sunt legate in primul rand de sarbatoarea Pastilor.

Exista sapte grupuri sau cete de calareti: Junii Tineri, Junii Albiori, Junii Rosiori, Junii Dorobanti, Junii Curcani, Junii Batrani, Junii Brasovecheni.

Grupurile au in frunte serjile, adica vataful, armasul mare, armasul mic, sutasul, stegarul si surlasul. Surla este instrumentul preferat al Junilor.

Conducatorul cetei - vataful - are ca semne distinctive ale rangului un buzdugan si o panglica lata de matase purtata de-a curmezisul pieptului (lenta), de culoare rosie. El este flancat de armasul mare, care poarta lenta albastra, si de armasul mic, cu lenta galbena, inchipuindu-se astfel tricolorul romanesc, interzis in timpul stapanirii austro-ungare. Si buzduganele conducatorilor fiecarui grup au cate un cu tricolor, simbol al vitejiei si demnitatii.

Fiecare grup are un steag propriu care aduce un profund caracter patriotic in actiunile si serbarile Junilor.

La manifestari si evenimente deosebite, membrii fiecarei cete poarta costume specifice, confectionate manual in casa, cele mai multe fiind vechi de peste o suta de ani.

Prima iesire a Junilor este in postul Pastelui, de Bunavestire (Blagovestenie), cand Junii tineri ies cu surla in Piata Prundului, la Vestirea peste sat si junele surlas trage din surla in 4 directii ale Brasovului. Impreuna cu Junii din alte grupuri au loc: hora junilor, aruncarea buzduganului si se colinda pe la troitele din zona.

Apoi, in fiecare duminica are loc cate un moment festiv.

De Florii urmeaza parastasul Junilor care au trecut la cele vesnice. Listele cu nume sunt impresionant de mari in memoria acestor Juni care isi respecta inaintasii.

In prima zi de Pasti, una din obligatiile junilor este ca, dimineata, sa vesteasca, fiecare in cartierul sau, Invierea Mantuitorului. Dupa aceea, junii se aduna si isi incearca puterile cu un buzdugan, in scopul alegerii vatafului, cel care ii va conduce pana anul viitor, la viitoarea intrecere. Conform traditiei, in prima zi de Pasti tinerii trebuie sa primeasca binecuvantarea preotilor.

De Pasti dupa ce au asistat la Vecernie, incepe hora junilor. In timpul jocului vataful apoi armasii si junii arunca de cate trei ori buzduganul

Urmeaza apoi manifestarile Junilor, care au loc in fiecare zi din Saptamana Luminata, culminand cu Parada Junilor din Duminica Tomii, la care asista mii de persoane.

A doua zi de Pasti, Junii tineri, imbracati in costume traditionale, se aduna la Biserica "Sfantul Nicolae", care are arborat tricolorul, biserica ce a fost timp de sute de ani simbolul acestui loc. De acolo ei pleaca spre casele fetelor nemaritate, pastrand obiceiul stropitului care se practica in Transilvania. In fruntea alaiului merg lautarii, iar junii incing hore, spun strigaturi si canta tot drumul pana la casele fetelor. Cand ajung la tinerele nemaritate, le stropesc cu parfum. Aici sunt serviti cu oua rosii, vin, iar fetele le prind cate o floare la butoniera. Ritualul stropitului se termina seara tarziu.

In Piata Unirii, junii canta Troparul Invierii la Troita capitanului Ilie Birt - legendarul erou al locului. Acolo Junii se prind in stravechea hora, indeplinind ritualul aruncarii buzduganului.

Marti, se duc pe Coasta Prundului cu placinte, orice trecator prin zona primind cate o placinta. Apoi petrec la Crucea de pe Coasta Prundului, o cruce istorica pastorala. In Scheii Brasovului sunt 64 de troite.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 378 cuvinte
Nr caractere:
6 303 caractere
Marime:
15.47 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Data publicare:
24.02.2018
Structură de fișiere:
  • Traditii unice ale junilor din Scheii Brasovului.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Tanase Carmen
Te-ar putea interesa și:
Jud. Mures si Harghita la nord, jud. Covasna la est, jud. Buzau la sud-est, jud. Prahova,...
Daca doriti sa vizitati imprejurimile Brasovului sau chiar alte regiuni ale tarii aveti la...
- situat in Parcul Central Nicolae Titulescu, municipiul Brasov, judetul Brasov; - dezvelit in...
Brasovul centru economic, cultural si politic al spatiului romanesc, la sfarsitul secolului al...
1. Consideratii generale: Municipiul Brasov, resedinta a judetului omonim, este asezat in partea...
Sus!