Țările române în secolul al XVI lea clasa moșnenilor boierii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Si la noi ca si in apus la inceputul epocii moderne se formeaza unitatea statului romanesc sub Mihai Viteazul, dar, aceasta unire n-a tinut decat foarte putina vreme. Tarile noastre reincep sa decada si semnele acestei decaderi se vad mai ales in caderea puterii domnesti. Vechile dinastii se stinsesera si mai ales in veacul al XVII-lea ajung in scaunnul tarii domni din diferite familii boieresti sau chiar straini. Domnii au domnii foarte scurte, sunt aproape toti inlocuiti dupa cativa ani de turci cu altii, care ofereau sume mai mari de bani. Rar se mai intampla ca un domn sa apuce sa moara in domnie, cei mai multi au murit in exil. In timpul cat erau tinuti in scaun domnii tarilor romane erau datori sa plateasca pe langa tribut sau haraciu si daruri mari diferitilor demnitarilor inalti ai Portii Otomane. Ei trebuiau sa vina in persoana la Constantinopol sa se inchine sultanului si erau tinuti sa fie gata la orice porunca a sultanului sau a vizirului cu toata oastea lor, si cu toate proviziile si mijloacele de care dispunea tara. Domnii fiind trecatori si umiliti, singurul element stabil din tarile noastre este clasa boiereasca, ce capata tot mai mare insemnatate si care de fapt are in ma conducerea statului.

Boierii, care erau, cum am vazut, clasa proprietarilor de pamant, devin tot mai bogati in veacul al XVI lea. Profitand de saracirea mosnenilor si a razesilor asupriti de biruri si siliti sa mearga la razboi pe cont propriu, boierii cumparau mosioarele lor, marindu-si proprietatile.

Prin deposedarea clasei mosnenilor si razesilor se formeaza imense proprietati boieresi: latifundii. Adesea un singur boier avea in stapanirea lui 50 si mai multe mosii.

In veacul al XV-lea si pana in mijlocul secolului al XVI-lea cei mai multi boieri nu purtau nume de familie, ci numai nume de botez, dar incepand de la 1550 incep sa apara nume de familie, ceea ce inseamna ca se formase o constiinta sociala, o mandrie intre boieri, care tineau sa se deosebeasca de prostime. Cele mai importante familii boieresti in Tara Romaneasca sunt: Brancovenii, Buzestii, Grecenii, Golestii etc., iar in Moldova: Stroici, Movila, Prajescu etc.

Clasa mosnenilor si a razesilor se imputineaza acum tot mai mult, acestia vanzandu-si cum am vazut bucatile de pamant. Taranii care isi vindeau mosiile, se vindeau si pe ei insisi devenind serbi pe mosiile proprietarilor. In veacul al XVI-lea insa ei sunt legati de glie, adica nu li se mai da voie sa se mute de pe un loc pe altul.

In epoca de decadere a tarilor noastre sub jugul turcesc se ridica deodata la sfarsitul secolului al XVI-lea cea mai mandra figura a trecutului nostru, Mihai Viteazul. El izbuteste nu numai sa inlature suzeranitatea turceasca, dar uneste chiar o clipa sub mana lui tarile romanesti: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, ramanand astfel un simbol al idealului urmarit de neamul nostru pana in zilele regelui Ferdinand.

Cresterea puterii otomane a avut consecinte negative asupra relatiilor ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tarile Romane In Secolul Al Xvi Lea Clasa Mosnenilor Boierii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 042 cuvinte
Nr caractere:
4 748 caractere
Marime:
6.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!