Statuia Lui Zeus Din Olimp

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cat timp dura sarbatoarea, aici domnea pacea. Toti participantii la JourileOlimpice se bucurau de libera trecere la venirea si plecarea din Olimpia; in schimb razboaiele din regiunile mai indepartate puteau sa-si urmeze cursul. Asa cerea Zeus, zeul suprem al grecilor deoarece sarbatoarea aceasta se desfasura in cinstea lui. Ba, mai mult: el, atotputernicul manuitor al trasnetelor, poruncise aceasta.

Dupa 300 de ani, Olimpi s-a schimbat total : micile intreceri sportive locale se transformasera in cele mai importante jocuri sportive panelenice, la care se adunau cei mai buni atketi si mii de spectatori din intraga Grecie. De vreme ce nu existau case, dormeau in corturi, negustorii isi intindeau tarabele, iar poetii citeau din operele lor in fata unui public numeros si avizat. Iar mica dumbrava sacra se transformase intre timp intr-o padure de statui, temple mai mari si mai mici si altare-Olimpia devenise principalul sanctuar al cultului lui Zeus.

In punctul central al templului se afla celle, spatiul de cult continand statuia uriasa a lui Zeus.

Ea este cea de-a treia din cele sapte minuni ale lumii si singura care nu se afla sub cerul liber, ci putea fi admirata intr-un spatiu inchis. Creatorul statuii, scluptorul Fidias, era atenian, fiind consirerat cel mai mare artist al Antichitatii. Din insarcinarea prietenului sau, Pericle, a contribuit consirerabil la constructiile si lucrarile de scluptura de pe Acropole; in anul 438 i. Hr. A creat statuia lui Pallas Atena, una dintre cele mai importante lucrari de arta ale timpului. Cand a primit comanda pentru Statuia lui Zeus de la Olimpia, a construit mai intai un atelier la circa 80 m de templu, ale carui dimensiuni erau indentice cu cella din templu. Aici acreat, impreuna cu doi ucenici, statuia care acum nu mai poate fi comtemplata decat pe monedele antice. Zeus sta intr-un tronc u spatr inalt; in stanga, ca semn al puterii sale, tine un sceptru, pe a carui maciulie se afla mesagerul lui sacru, un vultur. Mana dreapta, deschisa, cu palma in sus, o tine pe Nike, zeita inaripata a victoriei. Capul lui Zeus este impodobit cu o cununa din ramuri de maslin, ca pe aceea pe care o primeau atletii olimpici. Picioarele zeului se sprijina pe un taburet sustinut de doi lei, Purtand inscriptia : Fidias, fiul lui Charmides din Atena, este cel ce m-a faurit. Calcule facute pe baza altor statui sculptate de Fidias ne dau temei sa credem ca placile de aur cantareau in jur de 44 de talanti, adica circa 200 kg. Aceasta ar insemna, in preturi actuale, o valoare de aproximativ 6 milioane de euro doar pentru aurul continut de statuie. Ochii erau probabil din pietre pretioase de dimensiunea pumnului. Inaltimea totala era de 12 m, numai statuia lui Nike avand dimensiunea unui barbat matur. Desigur, ar fi fost imposibil ca statuia uriasa sa fie transportata din atelier in templul invecinat intr-o singura bucata. Din cate se poate banui, dupa terminarea statuii, Fidias a divizat-o in multe parti, pe care ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statuia Lui Zeus Din Olimp - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 611 cuvinte
Nr caractere:
8 147 caractere
Marime:
16.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
zeus, statuie
Predat:
la liceu
Sus!