Previzualizare referat:

Extras din referat:

A fost cel care a trebuit sa administreze concret constructia unei societati comuniste; incercuirea externa si problemele interne l-au determinat sa instaleze un regim tiranic.

Exista inca obiceiul de a-i opune pe Lenin, stralucit teoretician si om de actiune, pe Trotki, orator cultivat si revolutionar indraznet, si pe Stalin, om de stat, complotist ascuns in umbra ministerelor, asteptand cu modestie sa-i vina randul in timp ce tesea intrigi.

Nimic mai fals; Iosif Djugasvili, fost seminarist (impotriva vointei sale, trebuie sa specificam), devine Stalin cand, dupa ce a devenit marxist ca urmare a lecturilor sale, isi ia lumea in cap si organizeaza in Caucaz, regiunea natala, grupuri de gherile care ataca convoaiele militare. Tanarul bolsevic este acum aproape de tezele anarhiste: armele sint luate de la inamic, cu banii furati se constituie un fond de razboi, se distribuie populatiei hrana confiscata.

In foarte putin timp, aceasta linie dura propovaduita de Stalin il transforma in liderul tendintei celei mai radicale din Partid. Prins, evadat, prins din nou, scapa si de asta data si devine foarte popular. Dar, din 1907, Trotki si Lenin se opun actiunii lui Stalin; primul e ostil actiunii de gherila, al doilea le sustine.

In 1912 se naste un alt subiect de disputa intre Trotki si Stalin: acestuia din urma tocmai i s-a incredintat postul de redactor-sef al unui ziar bolsevic din Petrograd numit Pravda, in timp ce Trotki redacteaza si el un ziar cu acelasi titlu la Viena, in exil.

Evenimentele Revolutiei din Octombrie ni-l arata pe Stalin in fotografii, in plan secund, dar e intotdeauna acolo. Specialist al actiunii directe, este singurul conducator bolsevic cautat care nu a parasit niciodata Rusia; militantii au incredere in el. Aceasta explica faptul ca ulterior a fost ales ca secretar general al partidului, in 1922. Autoritatea lui Stalin nu s-a bazat pe frica, ci in primul rand pe simpatie: rigoarea lui Lenin ii impresiona pe rusi, cultura lui Trotki ii complexa; Stalin, cu vodka in mana si surasul pe buze, avea mai intotdeauna pregatita o gluma vulgara. Hotararea sa revolutionara, spiritul practic si bonomia au facut din acest fost luptator de gherila un om de stat.

Clisee despre faptele sale Au existat doi Stalini: cel al istoriei comunistilor si cel din portretul zugravit de tarile occidentale.

Primul, prezentat astfel pana la raportul lui Hrusciov, in a 1956, era un om afabil, taicutul popoarelor, un revolutionar model si un conducator infailibil. Al doilea a fost un monstru, arhetipul dictatorului criminal vinovat de mii de morti anonimi in lagarele de munca.

O vreme, s-a vorbit de un alt Stalin, aliatul din razboiul antihitlerist impreuna cu care se dadea lupta pentru democratie. Insa aceasta a durat doar patru ani.

Din punct de vedere istoric, actiunea politica a lui Stalin este ascunsa de o propaganda atat de mare si de atat de multe cifre false - de neverificat pentru totdeauna, - incat am avea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stalin - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
973 cuvinte
Nr caractere:
5 261 caractere
Marime:
11.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
comunism, stalin
Predat:
la liceu
Sus!