Previzualizare referat:

Extras din referat:

Iosif Stalin (1879-1953), secretar general al partidului Comunist din Uniunea Republicilor Sovietice (URSS) din 1922 in 1953, a fost un conducator despotic care mai mult ca orice individ a modelat trasaturile ce caracterizau regimul sovietic si a dat o forma directiei Europei dupa al doilea razboi mondial.

Stalin s-a nascut sub numele de Iosif Vissarionovich Dzhugashvili in orasul Gori, Georgia, care la acea vreme era parte integranta a Imperiului Rus. El al treilea si singurul copil supravietuitor a unui ciubotar si a unei casnice. In 1888 Stalin a inceput cursurile la scoala bisericii din Gori, unde a invatat rusa si a fost un elev remarcabil, si a castigat o bursa la Seminarul Teologic din T bilisi in 1894. Stalin si-a inceput studiile la seminar ca un bun si devotat crestin ortodox. El a fost curand expus ideilor radicale ale colegilor sai si a inceput sa citeasca carti interzise bazate pe opera germanului Karl Marx. In 1899 inainte de a absolvi renunta la educatia religioasa si este absorbit de miscarea revolutionara rusa anti - monarhica. In timp ce lucra ca contabil in T bilisi, Stalin raspandea propaganda Marxista in interesul organizatiei Social Democratice locale printre lucratori feroviar. Dupa ce se muta lin portul Bat umi, unde organizeaza miscari de protest in 1902, Stalin este urmarit si arestat de politia imperiala. Un an mai tarziu este exilat in Siberia. Reuseste sa scape si revine in Georgia in 1904. Cand Partidul Social Democratic Muncitoresc Rus (PSDMR) s-a impartit in Mensevici si Bolsevici in 1903, Stalin a fost atras de militantii Bolsevici condusi de Vladimir Lenin. In Georgia, Mensevismul predomina, Stalin a castigat o reputatie de urmas beligerant si fidel a lui Lenin pe care la intalnit prima oara in 1905 in Finlanda la o conferinta.

In 1905 Stalin s-a casatorit cu Yekaterina Svanidze, a georgianca care a murit doi ani mai tarziu. Stalin a fost arestat si exilat de politia imperiala in 1908 datorita activitatilor sale ilegale subpamantene. A scapat in anul urmator fiind din nou de mai multe ori arestat si exilat. In 1912 Lenin la ridicat pe Stalin, care pe acum avea pseudonimul de om de fier, la conducerea Comitetului Central al Partidului Bolsevic. La cererea lui Lenin, Stalin scrie opera sa teoretica, Marxismul si Intrebarea Nationala. Stalin a fost arestat si trimis in Siberia inainte ca eseul sa fie publicat in 1913. Stalin a fost eliberat din exil dupa rasturnarea monarhiei ruse in Februarie (sau Martie, dupa calendarul nou). Merge la Petrograd, unde devine membru al biroului Comitetului Central al partidului. Aici ia controlul asupra ziarului partidului Pravda (Adevarul). Desi nu a jucat un rol proeminent in guvernul bolsevic nou format in Octombrie (Noiembrie stil nou), Stalin a devenit membru al Comisariatului Sovietic al Oamenilor. Lui Stalin i s-a dat o functie cu importanta vitala probleme nationale intr-un timp in care bolsevicii incercau sa pastreze teritoriile din fostul imperiu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stalin - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 523 cuvinte
Nr caractere:
7 487 caractere
Marime:
12.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!