Sfântul Împărat Contantin cel Mare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. PRIMUL IMPARAT CRESTIN
II. VIATA SI DOMNIA LUI CONSTANTIN
1. Nasterea
2. Fiu de imparat
3. Lovitura de stat in Britannia
4. Primele succese militare
5. Infruntarea cu Maxentius (306-312)
6. Intalnirea de la Milano (februarie 313)
7. Primul razboi contra lui Licinius (316)
8. Noile campanii contra barbarilor (319-323)
9. Al doilea razboi contra lui Licinius (324)
10. Singur imparat (324-337)
11. Conciliul de la Niceea (324)
12. Instalarea la Constantinopol (330)
13. Inflexiunea crestina si pregatirea succesiunii (331-337)
14. Moartea lui Constantin (337)
III. REGIMUL CONSTANTINIAN
1. Caesarii
2. Reformele administrative ale lui Constantin
3. Reformele militare
4. Politica monetara
IV. UN IMPARAT URBANOFIL SI CONSTRUCTOR
1) Constantin si orasele
2) Marea creatie : Constantinopol (324-330)
V. CONCLUZIE

Extras din referat:

= 3 Fausta (1) (2) (3) (3) (3) (3) Cispus Constantin II Constantius II Constans Elena Constantina 303-326 316-340 317-361 320-350 I. Primul imparat crestin Printre imparatii romani, Constantin (306-337) este o figura singulara. El a fost, intr-adevar primul care a imbratisat crestinismul. Acest fapt a dat loc la lungi controverse, dar este un fapt incontestabil. Coniderata, pe buna dreptate un eveniment crucial pentru istoria Imperiului roman, crestinarea lui Constantin a avut o importanta egala si pentru Occidentul medieval si pentru cel modern. Cu siguranta aceasta a reprezentat o cotitura importanta in istoria romana, unde intotdeauna Statul fusese indisolubil legat de cultele fondate, potrivit legendelor mitice, de catre regele Numa rege legendar al Romei, succesorul lui Romulus -, in secolul al VII- lea i. Hr. Faptul ca imparatul Constantin a fost crestin nu a insemnat totodata si triumful crestinismului in Imperiu sub domnia sa.

Acesta accede pur si simplu la o existenta legala si beneficiaza de libertatea cultelor instaurata in 311. Hegemonia sa nu va fi dobindita decit mult mai tirziu, la sfirsitul secolului al IV- lea si inceputul secolului al V- lea, cind legile l-au transformat in singura religie oficiala, prin excluderea celorlalte.

Pentru ca s-a convertit la crestinism in prima parte a domniei sale, Constantin a reprezentat de indata o miza istorica si culturala. In timp ce autorii crestini tind sa imbogateasca domnia sa prin adaugarea de elemente moralizatoare sau legendare, autorii anticrestini nu inceteaza sa o ponegreasca. Inca de la sfirsitul secolului al V- lea, Zosimos (este autor al lucrarii, Nea Histora, Noua istorie - in 6 carti care prezinta evenimentele de la Augustus pina la cucerirea Romei de catre Alaric in 410) il acuza de inovatii primejdioase, contrare traditiilor multiseculare, si de a fi slabit astfel Imperiul si, inca si mai rau, de a fi provocat prabusirea sa.

Din contra, autorii crestini il exalta, precum Eusebius de Cesareea, Orosius (autorul primei istorii universale de mari proportii, Istoria impotriva paginilor care in Evul mediu s-a bucurat de o mare circulatie) sau Sozomenos. Nu este el cel care, dupa opinia lor, a pus capat ultimei mari persecutii anticrestine, a proclamat libertatea cultelor si a favorizat cretsinismul? Nu este el cel care a urmat planul lui Dumnezeu, favorizind dezvoltarea credintei in plina zi? II. Viata si domnia lui Constantin 1. Nasterea Flavius Valerius Constantinus s-a nascut la Naissus actualul Nis in Serbia. Evenimentul s-a petrecut la 17 februarie, dar nu se stie in ce an. Istoricii au facut tot felul de estimari, ceea ce da un evantai de la 271 la 275. Tatal sau era Flavius Constantius, un militar originar din Dardania. Nu a fost unicul sau fiu, caci Constantius a avut 7 copii. Mama sa se numea Elena, de origine din Drepana, in Bithynia. A fost prima sotie a lui Constatius, fiind repudiata in 293, cand acesta, promovat caesar a ...

Bibliografie:

Constantin cel Mare" - Bertrand Lancon

Ghid turistic al orasului Istanbul

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfantul Imparat Contantin Cel Mare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 399 cuvinte
Nr caractere:
31 058 caractere
Marime:
299.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
imparat, sfant, Constantin
Predat:
la liceu
Sus!