România în al doilea război mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pe masura ce nazismul crestea in Germania, aceasta impreuna cu Italia sprijinea pretentiile revizioniste ale statelor vecine Romaniei; politica de forta a avut succes pe continent si acest lucru a fost marcat de Anschluss, Pactul de la Munchen (1938), de separare a Cehoslovaciei (1939). S-a produs o apropiere intre Uniunea Sovietica si cel de-al treilei Reich; toate acestea au dus la izolarea internationala a Romaniei. Pactul Ribentropp-Molotov (23 august 1939), stipula intr-un protocol secret interesele sovietice pentru statele baltice, estul Poloniei, precum si pentru Basarabia.

Cand a izbucnit cel de-al doilea razboi mondial, Romania si-a declarat neutralitatea (6 septembrie 1939). Dar ea a sprijinit Polonia, facilitand tranzitul tezaurului Bancii Nationale si garantand azil presedintelui polonez si guvernului. Infrangerile suferite de Franta si Marea Britanie in 1940 au creat o situatie dramatica pentru Romania.

Guvernul sovietic a aplicat capitolul 3 al protocolului secret din 23 august 1939 si a fortat Romania, prin ultimatumul din 26 si 28 iunie 1940, sa cedeze nu numai Basarabia, dar si nordul Bucovinei si teritoriul Hertei (ultimele doua nu au apartinut niciodata Rusiei). Sub tratatul de la Viena - de fapt, un dictat - (30 august 1940), Germania si Italia i-au dat Ungariei nord-estul Transilvaniei, unde populatia majoritara era romana.

In urma discutiilor romano-bulgare de la Craiova, s-a semnat un tratat, in 7 septembrie 1940, prin care sudul Dobrogei (Cadrilaterul) revenea Bulgariei.

Serioasa criza din vara lui 1940 a dus la abdicarea regelui Carol al II-lea, in favoarea fiului sau, Mihai I (6 septembrie 1940); in acelasi timp, a dus la preluarea Guvernului de catre generalul Ion Antonescu (el a devenit maresal in octombrie 1941). Intr-un efort de a obtine sprijinul Germaniei si Italiei, Ion Antonescu a antrenat la guvernare miscarea Garzii de Fier. Miscarea a incercat, intr-un act de rebeliune in 21-23 ianuarie 1941, sa ia intreaga conducere a guvernului, si ca urmare ea a fost eliminata din politica.

La 12 iunie 1941, generalul Ion Antonescu a fost informat oficial de Hitler despre iminenta atacare a Uniunii Sovetice. Romania s-a angajat in razboi pe 22 iunie 1941, alaturi de Germania, pentru eliberarea teritoriilor nationale cotropite in vara anului 1940. Au fost angajate in lupta Armata 3 si Armata 4, comandate de generalii Petre Dumitrescu si Nicolae Ciuperca, incadrate in Grupul de armate Generalul Antonescu, alaturi de Armata 11 germana, comandata de generalul Eugen von Schobert. Au mai participat Aeronautica cu 672 de avioane si Marina cu 39 nave de lupta.

-la 5 iulie 1941 a fost eliberat orasul Cernauti, iar la 16 iulie 1941 a fost eliberat orasul Chisinau. La 26 iulie 1941 Marele Cartier roman anunta: Din Carpati pana la mare suntem din nou stapani pe hotarele strabune. Pana la Nistru sau si dincolo? La 18 iulie 1941, Iuliu Maniu, presedintele Partidul National Taranesc, dupa ce aprecia ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania In Al Doilea Razboi Mondial - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 395 cuvinte
Nr caractere:
7 868 caractere
Marime:
16.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
razboi, romania
Predat:
la liceu
Sus!