Romania In Al Doilea Razboi Mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fara indoiala, Cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost cel mai mare razboi din istorie, la el luand parte in total 61 de tari, cu polulatia de 1. 7 miliarde de locuitori reprezentand trei sferturi din populatia Terrei, dar si cel mai sangeros, fiind estimat un numar de 55 de milioane de victime dintre care 30 de milioane de civili, aici neincluzand milioanele de evrei ucisi in urma Holocaustului. Finantarea intregului razboi a atins suma de 1 trilion de dolari americani, dintre care numai Statele Unite cheltuind estimativ 341 miliarde.

In lucrarea Mein Kampf, dar si in numeroase discursuri, Hitler sustinea politica de Lebensraum (spatiu vital). Adept al teoriei Drang nach Osten (Extinderea spre Est), era in special interesat de URSS, cu precadere de Ucraina, unde intentiona sa creeze coloni germane, avand ca exemplu de baza hegemonia Marii Britanii asupra Indiei.

In acest timp, in Italia, incepand din 1922, Benito Mussolini instaurase un regim dictatorial ce avea la baza ideologia fascista.

Japonia nu a adoptat fascismul, dar pozitia avantajoasa a fortelor armate din cadrul guvernului a facut posibila impunerea unui tip asemanator de totalitarism. Din punct de vedere militar japonezii erau cu mult in fata germanilor. Ei au folosit minora confruntare din 1931 cu trupele chineze langa Mukden ca un pretext pentru a cuceri toata Manciuria, unde au proclamat statul Manciuko in 1932. Intre anii 1937-1938 japonezii au ocupat principalele porturi chinezesti.

Tratatele dintre Germania, Italia si Japonia din perioada 1936-1937 au dus la crearea Axei Roma-Tokyo-Berlin. In septembrie 1940 se semna la Berlin Pactul Tripartit care reglementa spatiul vital al statelor semnatare: Germania, Italia, Japonia.

Dupa Marea Unire de la 1 decembrie 1918, Romania a devenit una dintre marile tari ale Europei, avand o suprafata totala de 295. 049 kmp, fiind a noua tara ca suprafata a continentului si avand aproximativ 18 milioane de locuitori.

In perioada interbelica, Romania a fost o tara mediu dezvoltata, ramura de baza a economiei ramanand agricultura, insa industria era in ascensiune. Intre 1934-1938, dupa criza mondiala, economia tarii se afla intr-o ascensiune accelerata, datorata in special politicii protectioniste si a implicarii statului in economie.

In plan politic, inca din 1918 s-a introdus votul universal pentru toti cetatenii de peste 21 de ani. Prin Constitutia din 1923, Romania devine o monarhie constitutionala, prerogativele regelui Ferdinand fiind diminuate.

Monarhia romana trece insa printr-o criza in deceniul trei datorita renuntarii la tron a lui Carol al II-lea in anul 1925. Astfel, este desemnat succesor fiul sau Mihai care, minor fiind a necesitat constituirea unei regente care sa conduca pana la majoratul sau. Regenta si-a intrat in atributiuni in anul 1927, cand, regele Ferdinand moare. In 8 iunie 1930, principele Carol revine in tara si, cu acordul Guvernului devine rege al Romaniei.

Carol al II-lea (1930-40) si-a ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 921 cuvinte
Nr caractere:
28 049 caractere
Marime:
113.89 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
razboi, romania
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Romania In Al Doilea Razboi Mondial - Varianta 3
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Romania in al II-lea razboi mondial Anii dinaintea razboiului Marea Depresie Economica din 1929...
Dupa o perioada de neutralitate de mai bine de un an (in decursul careia Regatul Romaniei a...
Pe masura ce nazismul crestea in Germania, aceasta impreuna cu Italia sprijinea pretentiile...
Dupa o scurta perioada de neutralitate, Romania s-a alaturat Puterilor Axei in iunie 1941, in...
Particularitatile romanului dupa al doilea razboi mondial (caracteristici ale romanului;...
Sus!