Rolul României în Primul Râzboi Mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract: Atentatul de la Sarajevo a avut ca raspuns declansarea unui razboi, conflict militar de dimensiuni mondiale, denumit razboi al Natiunilor. Acest razboi era oarecum asteptat de Germania, iar atentatul de la Sarajevo a constituit doar un pretext pentru inceperea acestui conflict de proportii gigantice. Rand pe rand statele intra in conflict, fiecare actiune are o reactiune si asa se ajunge la constituirea Antantei si a Puterilor Centrale. Razboiul izbucneste in 1914, insa Romania va sta doi ani in neutralitate sub adapostul unui tratat incheiat cu Puterile Centrale, care nu o obliga sa ia vreo actiune. In ciuda tratatului semnat cu Germania, Italia si Austro-Ungaria, Romania va intra in razboi in 1916 alaturi de Antanta dupa un tratat incheiat cu aceasta alianta.

Cuvinte cheie: Puterile Centrale, Antanta , Primului Razboi Mondial, alianta, tratat.

Romania inainte de declansarea Primului Razboi Mondial

Romania, inainte de declansarea Primului Razboi Mondial, era condusa de regele Carol I de Hohenzollern (din 1866). Spre sfarsitul domniei sale si inceputul Primului Razboi Mondial, regele dorea sa intre in razboi de partea Puterilor Centrale, in timp ce opinia publica era de partea Antantei. Carol a semnat un tratat secret in 1883, care lega Romania de Tripla Alianta si, desi tratatul trebuia activat doar in cazul in care Rusia imperialista ar fi atacat unul dintre membrii tratatului, Carol era convins ca cel mai onorabil ar fi fost intrarea in razboi de partea Imperiului German. In 21 iulie / 3 august 1914 a fost convocata o intrunire de urgenta a Consiliului de Coroana unde Carol le-a comunicat acestora existenta tratatului si si-a exprimat dorinta sa. A intampinat o opozitie ferma din partea majoritatii membrilor Consiliului de Coroana. Carol I moare pe 27 septembrie/10 octombrie 1914. Viitorul rege Ferdinand, sub influenta sotiei sale, regina Maria, a fost mai dispus sa asculte opinia publica.

Declansarea Primului Razboi Mondial - 28 iulie 1914

Cand a izbucnit razboiul, Romania a considerat ca Austria a fost statul care a declansat razboiul si, prin urmare, Bucurestiul nu era obligat sa se alature efortului de razboi al aliatului sau. In cele din urma, Romania s-a alaturat celor care luptau impotriva Puterilor Centrale.

Des.1. Harta Romaniei in momentul declansarii Primului Razboi Mondial. http://www.infoghidromania.com/razboi_1.html

Romania si-a negociat cu grija conditiile pentru intrarea in razboi de partea Aliatilor. Astfel, Bucurestiul cerea recunoasterea drepturilor Romaniei asupra teritoriului Transilvaniei, care fusese incorporat in Regatul Ungariei in 1867.

Aliatii au acceptat conditiile romanilor in vara anului 1916. Daca Romania s-ar fi alatura efortului aliat de razboi mai devreme in acel an, mai inainte de declansarea Ofensivei Brusilov, era foarte posibil ca rusii sa fi reusit sa obtina o mare victorie. Anumiti istorici militari apreciaza ca Rusia a intarziat aprobarea cererilor Romaniei, deoarece se temea ca va fi pusa in discutie si situatia teritoriului smuls din trupul Voievodatului Moldovei in 1812, Basarabia.

Participarea Romaniei in Primul Razboi Mondial poate fi impartita in doua mari perioade: perioada de neutralitate (1914-1916) si perioada de razboi propriu - zis (1916-1918). Insa mai detaliat aceasta perioada poate fi divizata conventional in cinci perioade, care sunt prezentate in tabelul 1.

Bibliografie:

1.Romania pana la intrarea in razboi http://istoria.md/articol/8/Participarea_Rom%C3%A2niei_la_Primul_R%C4%83zboi_Mondial

3.Ioan Scurtu. Impotriva falsificarii istoriei! Data intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial http://www.art-emis.ro/istorie/3758-impotriva-falsificarii-istoriei-data-intrarii-romaniei-in-primul-razboi-mondial.html

4.Cronologia Primului Razboi Mondial in spatiul romanesc http://www.marelerazboi.ro/cronologie

5.Lectia de istorie 22 - Romania in Primul Razboi Mondial https://www.youtube.com/watch?v=uMwIW5JzqZ4

6.http://ro.wikipedia.org/wiki/Participarea_Rom%C3%A2niei_la_primul_r%C4%83zboi_mondial

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Romaniei in Primul Razboi Mondial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 014 cuvinte
Nr caractere:
10 623 caractere
Marime:
2.45MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Aura Țurcan
Sus!