Revoluția franceză și Napoleon Bonaparte

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Principalele cauze ale decaderii vechiului regim monarhic francez au fost luxul curtii regale, criza economica si sociala, nobilimea devenisera o clasa parazitara, incapabila sa produca si criza financiara. Pentru a se remedia situatia economica au fost adusi marii finantisti ai vremii, Turgot, Necker si Law care au introdus ainsigniatele (bilete de banca), dar sa produs fenomenul numit inflatie.

Societatea era impartita inegal si inechitabil in Starea I-Nobilimea; Starea a II-a Clerul; Starea a III-a Burghezia. Taranii cei care reprezentau marea majoritate a vremii au fost si de partea revolutiei, dar au fost si foarte multi tarani de partea monarhului. Astfel taranii se rascoala pentru prima data in Vandeea.

In data de 5 mai 1789 la Versailles, reprezrentantii Starii Generale isi deschideau lucrarile, cu multa incredere, dar au fost tratati cu dispret de nobilime si rege, care la intrarea in camera, anunta convocarea pentri noi taxe.

Regele vazand ca nu poate obtine noi taxe, mobilizeaza trupe in jurul Parisului, incercand sa le obtina cu forta.

Paris 14 iulie 1789. Incepe insurectia, sunt atacate si cucerite Palatul Tuilleuris si Turnul Bastiliei.

26 august 1789 este adoptata Declaratia Drepturilor Omului si Cetateannului, care contine un preambul si 17 articole.

Iulie 1790-constitutia este votata si acceptata de rege, urmand ca Franta sa devina Monarhie Constitutionala.

3. Monarhia Constitutionala (1790-1792) Curtea regala emigreaza in Austria, conspira impotriva noului Regim. In 1791 regele incearca sa fuga din tara. Apar instante ale dezbaterii politice, clubul Cordelierilor, clubul Iacobinilor, Clubul Feiulatilor. In aprilie 1792 este declarat razboi cu Austria. Ofiterii parasesc tara. Austricii si Prusacii invadeaza Franta spre Paris. In iulie 1792 este convocata Adunarea Patria in Primejdie. In 10 august 1792 Franta se confrunta cu o noua revolta populara. Regele este acuzat de tradare, este inchis si monarhia inlaturata.

4. Conventia Nationala (1792) Adunarea Nationala este inlocuita cu o conventie Nationala. Prima perioada este condusa de Girondini (Brissot, Condorcet). La 21 Septembrie 1792, girondinii proclama republica si adopta o noua lege fundamentala- Constitutia anului I, in aceeasi zi este castigate batalia de la Valmy. Regele este judecat si ghilotinat. Acest lucru complica situatia pe plan intern si extern- Rascoala Taraneasca din Vandeea.

In anul 1793 se constituie Prima coaltie anti-Franceza, formata din toti marii vecini. Coalitia opreste ofensiva ce a urmat victoriei de la Valmy, Franta fiind din nou invadata. 2 iunie 1793- puterea este preluata de iacobini (Danton, Marat, Robbespierre). Principiile terorii revolutionare stateau la baza Comitetului Salvarii Publice, Comitetul Sigurantei Generale, Tribunalul Revolutinar, dupa care era condusa Franta. Au introdus judecata sumara ghilotinarea. Toti cei care se opuneau regimului Iacobin, monarhisti girondini, au fost cu totii ghilotinati. ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia Franceza Si Napoleon Bonaparte
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 207 cuvinte
Nr caractere:
7 644 caractere
Marime:
14.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
franta, revolutie
Predat:
la liceu
Sus!