Revoluția burgheză din Anglia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Revolutia din Anglia s-a desfasurat intr-o epoca cand numai in Olanda, in cateva state italiene si in zone ale Angliei se dezvoltasera relatiile capitaliste. In restul Europei dominau relatiile feudale si monarhia care tindeau sa conduca tot mai absolutist.

Avantul economic si tehnic, cresterea productiei si schimbului, intensificarea circulatiei banesti, destramarea structurilor societatii feudale, au facut sa apara intr-o serie de zone ale Europei Apusene relatii capitaliste. Istoricii apreciaza, ca doar revolutia din Anglia a fost prima revolutie burgheza de anvergura europeana care a exercitat o influenta puternica pe plan mondial, in sensul subminarii regimurilor feudale, revolutia franceza fiind aceea care a dus la victoria deplina a capitalismului in majoritatea statelor de pe glob.

Andre Maurois, in Istoria Angliei, spunea: Aparati de vecinii lor continentali de apa marii si eliberati, multumita ei, de orice temeri care au paralizat in Franta atatia oameni de stat, ei au putut, fara a intampina mari primejdii sa-si organizeze pe indelete institutii originale. Politica monarhiei absolutiste, sub dinastia Tudorilor (1485-1603), corespunde intr-o masura destul de larga intereselor nobilimii noi si a burgheziei. Proprietarii si arendasii de ferme foloseau, alaturi de noua nobilime, munca lucratorilor agricoli salariati. Inca de la sfarsitul secolului al XVI-lea, Anglia poseda deja o clasa de fermieri capitalisti bogati pentru conditiile de atunci.

O caracteristica specifica in evolutia feudalismului englez a fost patrunderea timpurie a raporturilor capitaliste in agricultura. Din punct de vedere juridic, majoritatea taranilor erau liberi, dar dependenti de obligatia posesiunii lotului; Situatia se prezenta astfel: Filosoful si omul de litere englez Francis Bacon (1561-1626) ii definea ca o clasa intermediara intre gentelmeni si tarani. La inceputul secolului al XVII-lea, dupa Andre Maurois, erau circa 160. 000. De altfel Cromwell pe acestia isi va baza puterea deoarece acestora nu le era frica nici sa munceasca si nici sa lupte.

Desi incep sa se cultive culturi noi: sfecla, trifoi, hamei, cartof, cresterea cererii de lana pe piata interna, cat si pe cea externa duce pe de o parte la exproprierea fortata a taranilord de pe pamanturile pe care lucrau, cat si cresterea suprafetelor de pasunat. Zeci de mii de tarani deposedati se alegeau cu spanzuratoarea, biciul si patul de paie mucegait.

Structura sociala a Angliei cunoaste schimbari deosebit de importante. Noua nobilime se completeaza in permanenta cu elemente provenite din alte stari (arendasi, negustori), iar o parte din vlastarele aristrocratice fac drumul invers in alte stari.

Prin Statutul Meseriasilor nimeni nu si putea deschide pravalie, ca mester, sau intra ca lucrator, pana nu facea 7 ani de ucenicie. Astfel, tineretul tarii capata educatia tehnica si disciplina sociala. Iar in privinta instructiunii, fiii micilor nobili de tara formau un element important nu numai in scoli dar si in universitati.

In ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia burgheza din Anglia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
4 968 cuvinte
Nr caractere:
25 195 caractere
Marime:
30.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
revolutie, anglia
Predat:
la liceu
Sus!