Renașterea și umanismul în Europa

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Miscarea de idei generata de invatatii si artistii italieni s-a raspandit cu repeziciune in lumea crestina, fiind receptata diferit in fiecare cultura europeana. Elementele importante ale gandirii umaniste: viziunea antropocentrica; cultul valorilor; morala individualista, dar toleranta; unitatea relatiei om-univers au influentat conceptiile dominante in tarile Europei.

Pretuirea Antichitatii si recuperarea ei prin editii si comentarii critice a fost un aspect al umanismului care si-a gasit multi adepti. Erasmus din Rotterdam, umanist din Tarile de Jos, a devenit celebru prin comentariile sale la scrieri grecesti si latinesti si prin editii ale Bibliei. In Franta, Guillaume Bude a pus bazele unui sistem de editare si comentariu al textelor antice care a avut un avant pana in zilele noastre. Scriitori si ganditorii care s-au aplecat asupra istoriei ca oglinda a faptelor omenesti si invatatura morala, preocuparea pentru organizarea societatii, precum si gustul pentru meditatia asupra conditiei omului in lume, au preluat idei si motive din conceptia umanista despre om, carora le-au adaugat elemente de originalitate izvorate din traditia nationala. O lunga pleiada de carturari si ganditori ilustreaza aceste teme: Erasmus din Rotterdam, autorul Elogiului nebuniei, viziune critica asupra vietii sociale; Brant Sebastian, autorul parabolei Corabia nebunilor; Michel de Montaigne, autor al Eseurilor; Thomas Morus, autor al Utopiei; Bacon Francis, autor al Eseurilor si Nordului Organon; Baltasar Gracian, autorul Criticonului carte de invataturi morale.

Cel mai insemnat scriitor renascentist din Franta este Francois Rabelais, autorul marii satire Gargantua si Pantagruel despre conditia omului postmedieval. In Anglia, unul din cei mai mari poeti si dramaturgi ai lumii, Wiliam Shakespeare, autor al pieselor Hamlet, Romeo si Julieta, Furtuna, a creat o Scriitori ca Miguel de Cervantes, autorul romanului Don Quijote de la Mancha simbol al omului care crede in idealuri; Lope de Vega si Calderon de la Barca s-au concentrat asupra contrastului dintre ideal si realitatea vietii.

Matematicieni ca italianul Luca Paccioli ori naturalisti si medici ca germanul Paracelsus, francezul Ambroise Pare ori spaniolul Miguel Servet descoperitorul circulatiei sanguine au contribuit la dezvoltarea cunostintelor despre natura ale Europei renascentiste.

Renasteri artistice europene n Flandra exista o scoala de pictura medievala, artisti ca pictorii din familia Brueghel ori Hieronymus Bosch au creat o arta extrem de originala.

Pictura spaniola prin El Greco a suferit influenta artei italiene in timp ce Velasquez a marcat triumful stilului iberic.

Pictura germana beneficiaza de bogate traditii cunoscand momente importante de afirmare prin creatia lui Alberecht Durer si Hans Holbein.

In arhitectura s-au realizat opere importante in domeniul constructiilor civile a palatelor si cele religioase domurile. Au contribuit la aparitia noilor stiluri arhitectura ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Renasterea Si Umanismul In Europa
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
457 cuvinte
Nr caractere:
2 821 caractere
Marime:
9.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!