Renașterea artistică în afara spațiului italian

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adevartul spirit al Renasterii n-a patruns in apusul si Nordul Europei decat datorit razboaielor din Italia.

In Franta, in Flandra, secolul al XV-lea este gotic, individualizarea formelor gandirii producandu-se aici fara stirea artistilor.

Fratii Van EYCK reprezinta inflorirea goticului, a carei expresie colorata se dezvolta treptat intre paginile miselurilor. Era necesar ca pictura in ulei sa fie popularizata de cei care aveau menirea de a deschide aceste pagini si de a scutura peste multime lana de aur pe care ea o cucerise cu atata greutate. Datorita ei, au putu sa incorporeze materiei pictate limpezimea, transparenta, stralucirea adanca si blanda a lumii Nordului, lumina cerurilor acoperite, a brazdelor lucitoare, a padurilor umede, lumina pe care o poate stinge un soare prea palid.

Mielul mistic de Van Eyck celebreaza in Grand triumful luminii, aproape exact in clipa in care Botezul lui Masaccio indica deznadejdii florentinilor idealul formal ce i se arata. Credinat robusta a flamanzilor le punea la adapost senzualitatea de neliniste a italienilor.

Asemenea oamenilor din secolul al XIII-lea, fratii Van Eyck care veneau de la Meuse (Maas) si legau astfel Flandra si Franta de goticul renan si de scoala din Koln, ne vedeau nici un antagonism intre paradisurile senzuale si paradisurile interioare.

In aceasta Flandra care traia din fabricarea si din vanzarea vopselelor si a stofelor, unde dantelele, catifelel, postavurile se adunau gramezi in casele burghezilor unde erau atarnate tapiserii la toate ferestrele cand treceau cortegiile ducale, uimitoare prin fastul lor material, era cu incetare de toate aceste armonii violente, greoaie si pline. Barbatilor si femeilor, din picturi, nu li se vedeau decat mainile si fetele, trupurile fiindu-le acoperite cu vesminte groase, iar capetele cu palarii de culoare intunecata sau cu simple bonete albe care le ascundeau parul, fruntea si agtul. Volumele trupurilor, corespondenta liniilor se ascundeau sub cute, mainile si fetele straluceau in penumbra, retineau singure privirea artistului, o data cu petele puternic colorate care slujeau drept cadru. Si tabloul se compunea singur, bloc masiv care se aseza in memoria lor fara un spatiu liber, nelasandu-le nici dorinta, nici ragazul de a alege sau de a elimina.

Iata de ce flamanzii, fratii Van Eyck in special, sunt primii dintre toti pictorii care au respectat aspectul total al omului, fra a adauga la el nimic altceva deat puterea lor de-al intelege.

In Flandra, primul om pe acre i l-a revelat lui insusi era un fel de taran care din cauza limbajului lui neasteptat, a primit doa comic, poate usor ridicol, dar a carui minte era lebera si indrazneata si al carui suflet era nemarginit si stralucitor. Se numea Pieter Bruegel. Fratii Van Eyck stiau sa dea adancime campiilor ce defilau pe sub ochii lor, Dierick Bouts, Memling isi dadeau seama, fara indoiala, ca unduirile campiei se pierd in aburi albastri pe masura ce se indeparteaza. La Bruegel ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Renasterea Artistica In Afara Spatiului Italian
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 989 cuvinte
Nr caractere:
10 496 caractere
Marime:
13.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
cultura, istorie
Predat:
la liceu
Sus!