Primul Razboi Mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cauzele si caracterul primului razboi mondial: Contradictiile dintre marile tari imperialiste, determinate de legea dezvoltarii inegale si in salturi a capitalismului, au dus la formarea a doua blocuri agresive imperialiste: Tripla Alianta (Puterile Centrale) si Tripla Intelegere (Antanta). Lupta dintre ele pentru reimpartirea lumii, a provocat primul razboi mondial.

Imperialismul german urmarea sa cotropeasca mare parte din Europa si din Orientul Apropiat, sa reimparta coloniile in folosul sau si sa-si deschida calea pentru dominatia mondiala.

Imperialismul englez urmarea sa inlature concurenta si pretentiile imperialismului german de reimpartire a lumii, a coloniilor si a sferelor de influenta.

Franta cauta sa redobandeasca Alsacia si Lorena, care fusesera rapite de Germania in anul 1871 si sa cotropeasca regiunea industriala Saar.

Imperialismul rus tindea sa inlature influenta si concurenta Germaniei si Austro-Ungariei din Balcani si sa puna mana pe Constantinopol si stramtori.

Imperialistii au urmarit totodata sa abata proletariatul de la lupta sa revolutionara, sa dezbine clasa muncitoare, sa slabeasca miscarea muncitoreasca din propriile lor tari, pentru a impiedica astfel izbucnirea revolutiei.

Izbucnirea razboiului: Pretextul izbucnirii razboiului a fost asasinatul de la Sarajevo; arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul tronului austro-ungar a fost omorat de membrii unei organizatii nationaliste sarbe.

Guvernul austriac, sprijinit de Germania, care voia sa declanseze razboiul, trimise Serbiei un ultimatum cu astfel de conditii, pe care nici un stat independent, nu le-ar fi putut primi. Serbia primi aproape toate cererile Austro-Ungariei, dar aceasta a considerat raspunsul nesatisfacator. La 28 iulie 1914, Austro-Ungaria declara razboi Serbiei.

La 1 august, Germania declara razboi Rusiei. Apoi, la 3 august, ea declara razboi Frantei, iar armatele germane invadara Belgia, calcand neutralitatea acestei tari. La 4 august, Anglia declara razboi Germaniei.

In Europa erau astfel urmatoarele fronturi: 1. frontul de vest, unde armatele germane actionau impotriva trupelor franceze, engleze si belgiene 2. frontul de est, unde armata germana impreuna cu cea austro-ungara, lupta contra armatei ruse 3. mai era un front secundar, in Balcani, unde o parte din armata austro-ungara lupta impotriva sarbilor Dar, curand, razboiul s-a intins dincolo de granitele Europei. Urmarind inrobirea Chinei si cucerirea coloniilor germane din Oceanul Pacific, Japonia gasi momentul favorabil si, la jumatatea lunii august 1914, a declarat razboi Germaniei.

Ea a ocupat imediat baza militara maritima germana de la Kiao-Ceau si concesiunile germane din China.

Spre sfarsitul lunii septembrie 1914, Turcia, care se afla in orbita imperialismului german, a intrat in razboi, atacand Rusia. Se forma astfel un nou front in Caucaz. Razboiul se intinse si in Africa, unde englezii si francezii, au inceput operatii militare, pentru a ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 388 cuvinte
Nr caractere:
8 311 caractere
Marime:
14.37 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
razboi, tari
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Primul Razboi Mondial - Varianta 6
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Din 1904 si pina in 1914 au existat mai multe etape cu pericole de izbucnire a unui razboi : -...
PRIMUL RAZBOI MONDIAL.CONSECINTE Marile consecinte provocate de primul razboi mondial precum si...
PRIMUL RAZBOI MONDIAL Primul razboi mondial, cunoscut si ca Marele razboi, Razboiul natiunilor...
Primul Razboi Mondial, conflictul militar ce a durat 4 ani (1914 - 1918), a inceput ca un razboi...
Primul Razboi Mondial a fost numit Primul Razboi total al omenirii. In cele ce urmeaza vom...
Sus!