Primul Război Mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Primul Razboi Mondial a fost numit Primul Razboi total al omenirii. In cele ce urmeaza vom incerca sa va convingem ca dura caracterizare este un trist adevar.

La inceputul secolului XX statele din Europa se aflau majoritatea sub conducerea unor monarhii care erau inrudite intre ele. O stare de antipatie exista de mai multa vreme intre statele acestea. Se pare ca monarhii lor erau totusi o familie relativ unita mai ales datorita reginei Victoria a Angliei care era considerata un fel de bunica a tuturor. Dar dupa moartea acesteia relatiile dintre acestia au inceput sa fie subordonate relatiilor dintre popoarele pe care le conduceau. Totusi existau si exceptii: Franta spre exemplu era o Republica.

La acest inceput de veac s-au conturat doua mari blocuri armate: Antanta si Puterile Centrale. Cea dintai formatiune a fost alcatuita prin vointa cancelarului Bismarck al Germaniei si era alcatuita din Germania, Austro-Ungaria si Imperiul Tarist. Dupa razboaiele balcanice insa Imperiul Tarist se retrage din alianta nefiind multumita de pozitia Germaniei de la tratativele de pace de la sfarsitul razboiului. Locul ii va fi luat de Italia iar alianta va primi numele de Puterile Centrale referirea facandu-se la faptul ca cele trei state ocupau tot centrul Europei. Imperiul Tarist a inceput sa atraga atentia restului Europei asupra formarii acestei aliante prea puternica impotriva oricarui alt stat care i s-ar fi impotrivit de unul singur. Rezultatul a fost formarea Triplei Intelegeri sau Antanta alcatuita din Imperiul Tarist, Franta si Marea Britanie. Romania avea o alianta secreta cu Puterile Centrale dar in final va purta razboiul alaturi de Antanta pentru a-si elibera fratii din Transilvania. Ulterior Italia se va alatura si ea Antantei pentru a-si elibera teritoriile aflate sub guvernarea Imperiului Austro-ungar. Bulgaria si Imperiul Otoman se vor alatura Puterilor Centrale si Serbia Antantei.

Spania, Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda, Elvetia si Suedia vor ramane neutre fata de noile miscari din Europa.

Starea de razboi plutea in Europa desi exista si un puternic curent pacifist pentru a carui dovada putem aduce crearea premiului Nobel pentru pace. Exista o cursa a inarmarilor intre marile puteri si aliante. Coloniile erau si ele pregatite pentru conflict. Japonia se aliaza si ea cu Antanta. In Europa Marile Puteri aveau fiecare cate un interes pentru inceperea razboiului. Franta dorea sa-si recupereze Alsacia si Lorena, Germania si Austro-Ungaria aveau tendinte expansioniste in politica lor la fel ca si Bulgaria si Imperiul Otoman.

Imperiul Tarist dorea sa-si extinda granitele inspre Imperiul Otoman si inspre Austro-Ungaria iar Marea Britanie sa-si apere teritoriile si coloniile in cazul unui razboi.

Se poate observa ca situatia era asadar foarte tensionata si cu toate acesta echilibrul si starea de pace tensionata s-a pastrat pana in 1914. O cauza ar putea fi alcatuirea aliantelor. Englezii de rand si germanii spre exemplu nu puteau ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Primul Razboi Mondial - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 515 cuvinte
Nr caractere:
16 124 caractere
Marime:
16.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!