Platon republica

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dialogul Republica este exemplar in ceea ce priveste teoria lui Platon despre stat si despre ideea de dreptate. Republica sau Politeia nu inseamna, la Platon, stat, ci forma de guvernare. Principala componenta a dialogului este cea social-educativa. In Cuvant prevenitor la acest dialog, Constantin Noica scrie: Cine nu vrea sau nu e in stare sa slujeasca cetatea depasind-o, s-o slujeasca integrandu-se in ea. Temele mari ale dialogului sunt: dreptatea si nedreptatea, necesitatea morala pentru stat si pentru individ de a-si intocmi viata dupa dreptate, precum si principiul bunei randuieli a societatii.

Platon vede statul ca pe o persoana morala si va arata natura si efectele imediate ale dreptatii: statul in care domneste ideea de dreptate (virtute) e fericit, reciproca fiind adevarata.

Dialogul se deschide tocmai cu discutia despre ideea de dreptate (cartile I si II). Socrate discuta cu cei patru interlocutori, printre care Glaucon si Adeimantos, fratii lui Palton, despre ce este, sau ce poate fi, dreptatea. Platon are aici in vedere intemeierea statului ideal si conditiile in care un astfel de stat este posibil, ajungand la concluzia ca, pentru a putea exista, statul trebuie sa fie cladit pe ideea de dreptate. Cand Socrate ridica ideea Ce este dreptatea? , pe el il intereseaza ce este dreptatea in ea insasi, iar nu ce este in raport cu altceva. Sunt oferite mai multe definitii: dreptatea este indatorirea de a spune adevarul; dreptatea este dreptul celui mai tare; a ace nedreptatea e mai bine decat a o suferi; dreptatea inseamna a inapoia cuiva un lucru pe care l-ai imprumutat de la el.

Socrate obiecteaza in acest caz si spune ca nu se pot inapoia armele unui om care, intre timp, a innebunit si nici a-i spune adevarul despre starea sa nu este drept.

O ultima definitie a dreptatii este aceea ca ar folosi celui mai tare, asa-zisa definitie mercantila a dreptatii.

Nemultumit de multiplu, atata vreme cat el vrea unul singur, Socrate conchide: Nu m-am ales cu nimic din convorbirea aceasta. In acest fel se inchide Cartea I. Cartea a II-a continua tema dreptatii si vorbeste despre nasterea statului pe baza ideii de dreptate. Aici apare si mitul lui Gyges, sintetizat in final. Platon se intreaba acum daca este sa fii mai bine drept decat nedrept, raspunsul urmand doua extreme: egoismul absolut (Glaucon si Adeimantos) sau dreptatea si binele ca forma de conduita (Socrate). Glaucon afirma: Conform cu natura, a savarsi nedreptate e un bine, a o suferi e un rau.

Daca exista cineva care e drept, e asa numai din necesitate, si nu de buna voie. Aceeasi parere o impartaseste si Adeimantos, ca nedreptatea fiind un bine, iar dreptatea un rau.

La provocarea celor doi de a le arata cum de dreptatea e un bine, iar nedreptatea un rau, Socrate le raspunde: Plecand de la ideea ca dreptatea se gaseste intr-un stat ca si intr-un om, vom cerceta mai intai care e natura dreptatii in stat, apoi vom studia-o in fiecare om si vom primi de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Platon Republica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
824 cuvinte
Nr caractere:
3 785 caractere
Marime:
8.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!