Partidul Unic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a se instaura la putere, comunistii profita de prezenta trupelor sovietice si reusesc sa patrunda la aparatul de conducere a tarii, cand trec direct la amenintari. Astfel la 6 martie 1945 Moscova impune un guvern comunist condus de dr. Petru Groza marcand instaurarea la putere a regimului comunist si a lichidarii democratiei.

Au inceput a fi facute epurari in randul detinutilor politici (inlocuirea acestora cu alte persoana fidele ideologiei) in leagare, si se introduce cenzura. In aceasta situatie Regele Mihai doreste ca guvernul sa demisioneze. Deoarece Groza refuza, se introduce greva regala in care suveranul refuza sa mai semneze decretele guvernului.

La 8 noiembrie de ziua onomastica a regelui, la Bucuresti, in Piata Palatului, au fost primele demonstratii anticomuniste finalizandu-se cu numeroase victime: arestati, raniti si morti.

Dupa ce la 4 februarie 1946 a fost recunoscut guvernul dr. Petru Groza, acesta a dorit sa inlature adversarii politici (ai regimulu communist) facandu-i o inscenare maresalului Ioan Antonescu si a colaboratorilor lui. Primele alegeri parlamentare postbelice (19 noiembrie 1946) desi fiind castigate de catre democrati au fost falsificate de catre comunisti in scopul instaurarii la putere.

In anul 1947 si-a incetat existenta P. N. T si P. N. L fiind inlaturati si arestati Ghe. Tatarascu si colaboratorii sai. Astfel, partidul communist devine unic fiind reprezentat de catre un regim dictatorial care a nescolit profound drepturile si libertatile individuale. Astfel rgele Mihai ramane ultimul obstacol al P. C. R, dar rams fara sprijin (Min. de Externe si Min Apararii Nationala) suveranul abdica la 30 deceambrie 1947 sub amenintarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej Pe data de 22 martie 1965 ca urmare a decesului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej Plenara C. C al P. C. R il allege in functia de prim-secretar pe Nicolaie Ceausescu.

Comunismul este o doctrina sociala, poitica si economica constituita pe principiul abolorii proprietatii private asupra mijloacelor de productie si al instaurarii proprietatilor colective. Primele idei comuniste de organizare sociala au la baza principiul comunuttii de bunuri si se gasesc la unele grupuri religioase (vechii crestini, mansatirile medievale). In unele societati istorice (Sparta, secta anabaptista a lui Th. Muntzer, Republica iezuita a Paraguay-ului din sec 16). In unele societati ideale elaborate de Platon in Republica. Th Morus in Utuopia. Incepand cu sec 16 s-a inceput un curent utuopic, reclamandsuprimarea proprietatilor private si abolirea inegalitatilor de orice fel. Comunismul modern este legat de ideile lui Karl Marx si Fr. Engels, care, ulterior, au fost preluate, precizate, adaptate si dezvoltate de diversi politicieni (Lenin, Stalin, Trotki, Mao). Central in doctrina comunistaeste conceptual de societate fara clase, bazata pe proprietatea comuna asupra mijloacelor de productie. Societatea fara clase ar urma dupa perioada tranzitoriede dictatura a ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Partidul Unic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
763 cuvinte
Nr caractere:
4 693 caractere
Marime:
12.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
pattid, politica
Predat:
la liceu
Sus!