Participarea Artileriei Antiaeriane La Eliberarea Teritoriului National

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Seful statului, regele Mihai I, prin proclamatia adresata tarii a anuntat iesi- rea Romaniei din coalitia cu Germania, trecerea ei alaturi de fortele coalitiei anti- hitleriste pentru apararea independentei nationale si eliberarea Transilvaniei.

Ca urmare, armata romana, cu o promptitudine exemplara si fara cea mai mica sovaire, a trecut la indeplinirea urmatoarelor misiuni: -neutralizarea nucleelor germane aflate pe teritoriul de sub jurisdictia sta- tului roman, dezarmarea si internarea lor -trecerea la executarea operatiei de acoperire a granitelor si a liniei de de- marcatie cu Ungaria hortista, asigurand desfasurarea luptelor pentru lichi- -desprinderea din front a marilor unitati romane din Moldova, regruparea lor in zona Pitesti-Targoviste-Ploiesti si debusarea la nord la Carpatii Meridionali, in vederea trecerii la ofensiva impreuna cu trupele sovietice pentru eliberarea partii rapite din Transilvania.

La data cand s-a infaptuit actul de la 23august 1944, artileria antiaeriana romana avea in zona de operatiuni Brigada 2 artilerie antiaeriana cu Regimentele 2, 6 si 15 artilerie antiaeriana, totalizand 49 baterii, dintre care 12 de calibru mijlo- ciu, iar la sud celelalte cele 3 brigazi de artilerie antiaeriana cu 6 regimente, insu- mand circa 154 baterii (88 de calibru mijlociu). In zona de operatiuni, germanii aveau circa57baterii antiaeriane dintre care 26 baterii grele, iar pe teritoriu 72 baterii, din care 43 grele. O pondere insemnate au avut-o actiunile artileriei antiaeriene pe timpul luptelor din capitala, duse in perioada 24-31august 1944 impotriva trupelor si aviatiei germane. Caracteristica actiunilor de lupta ale artileriei antiaeriene in aceasta perioada a constat in faptul ca simultan cu indelinirea misiunii speciale, de respingere a atacurilor aviatiei germane asupra unor obiective din Capitala, subunitatile de artilerie antiaerianaau indeplinit urmatoarele misiuni terestre, de oprire a atacurilor inamicului, execu- tand trageri directe in sprijinul infanteriei sau trageri indirecte asupra unor grupa- ri de trupe germane, asupra aerodromurilor ocupate de acestea sau altor obiective.

In unele cazuri, tunarii antiaerieni au respins atacurile executate asupra pozitiilor de tragere prin foc la gura tevii, luptand cu grenada sau chiar la baioneta.

Situatia artileriei antiaeriene din apararea centrelor si punctelor sensibile de pe teritoriu in perioada 23 august 1944 - 8 mai 1945 In aceasta perioada, potrivit jurnalului de operatii al Comandamentului Ar- tileriei Antiaeriene, in zona de operatiuni existau: comanda Diviziei 1 Art. A. A., comenzile Brigazilor 1, 2 si 4 Art. A. A., Regimentele 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10 (7 regimente), 17 divizioane, 31 baterii grele (75-88mm), 41 baterii usoare (20-40mm), 2 baterii de mitraliere antiaeriene si 2 baterii de proiectoare; in acelasi timp, in apararea anti- aeriana a teritoriului existau: un regiment (Regimentul 3 Art. A. A. ) pt ca Regimen- tul 1 Art. A. A. Fusese desfiintat, iar Regimentul 9 Art. A. A. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
590 cuvinte
Nr caractere:
3 713 caractere
Marime:
5.35 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Participarea Artileriei Antiaeriane La Eliberarea Teritoriului National
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Am ales aceasta tema intrucat utilitatea unei astfel de abordari a fenomenului militar din...
Al Doilea Razboi Mondial a fost un conflict la mijlocul secolului al XX-lea care a mistuit cea...
La inceputul mileniului III lumea se afla in schimbare. Sfarsitul bipolaritatii a condus la noi...
1. Operatiunea << Furtuna in desert >> Invadarea Kuweitului de catre trapele...
Iugoslavia reprezinta termenul care descrie cele trei entitati politice care au existat succesiv,...
Sus!