Panteonul Mesopotamian Referat Complex

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Desi numarul de divinitati din panteonul mesopotamian este de ordinul sutelor, doar un numar mic joaca un rol important in texte. In lista alfabetica de mai jos acestea prezinta un asterisc.

Zeii sint patronii oraselor, iar situatia politico-economica la un moment dat a unui oras-stat determina si o raspindire si o dominatie corespunzatoare a divinitatii legate de orasul respectiv.

Religia Mesopotamiei este in general monoteista, dar unii zei, in anumite localizari temporale si geografice, (cum ar fi Marduk din Babilon), au tendinte henotheiste (preiau din atributiile altor zei, desi acestia nu dispar). - sub acest nume sint cunoscuti 7 intelepti (invatati) sumerieni, ingrijitori ai zeului Enki.

Au luat fiinta din apa sfinta Apsu si sint reprezentati sub forma de pescari; - apar in Epopea lui Ghilgames.

2] Adad - datorita abilitatilor astronomice si preocuparilor astrologice, zeii astrali sint bine reprezentati in lumea mesopotamiana; - zeul furtunii; - venerat sub un numar de nume in Assiria; 3] Adapa - in mitologia babiloniana este fiul zeului Ea, zeul intelepciunii, rege-preot al cetatii Eridu, cel mai vechi oras al babilonienilor; - Ea i-a dat lui Adapa darul cunoasterii, dar nu si al vietii eterne; cind intr-o zi Ea, care era tot pescar a naufragiat pe niste stinci, Adapa il prinde si ii rupe una dintre aripi; pentru aceasta fapta necugetata, Adapa trebuie sa dea socoteala in fata zeului suprem Anu in Ceruri; tatal sau il indruma eronat in privinta comportamentului potrivit in Ceruri, iar Adapa nu va primi viata eterna dupa cum sperase; - Adapa este, de asemenea, numele celui mai intelept dintre cei 7 Apkallu. Este preot in templul lui Ea din cetatea Eridu si favoritul lui Ea.

4] Adrammelech - divinitate babiloniana caruia se pare ca ii erau sacrificati prunci; - este posibil sa fie zeul soarelui adorat in Sippar; 5] Aja - in mitologia babiloniana este zeita apusului de soare si consoarta zeului soarelui.

6] Akkan - reprezinta una dintre cele 5 zeite Saami, care protejeaza conceptia, nasterea si destinul. Celelalte 3 sint Madderakka, Sarakka, Juksakka si Ugsakka.

7] Alauwaimis - este un demon din religia summeriana; - daca este adorat corespunzator si primeste libatii si sacrificiu de capre salbatice, alunga raul bolilor.

8] Allulu - este un om-pasare care s-a indragostit de zeita Ishtar; ofensata de cuvintele lui, aceasta ii rupe o aripa.

9] Alu - demon cu trasaturi canine; citeodata, este reprezentat fara picioare, urechi sau gura; - prefera intunericul si tacerea.

10] Ama-arhus - zeita accadiano-babiloniana a fertitlitatii.

11] Amurru - in mitologia accadiana este zul muntilor si al nomanzilor; - este echivalentul zeului sumerian Martu; - consoarta sa poarta numele Beletseri. 12] Anu* - zeu foarte important in parteonul sumerian; - este fiul lui Nammu si tatal lui Enlil; - sotia sa este zeita Antu; - cel mai vechi dintre ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
6 347 cuvinte
Nr caractere:
34 429 caractere
Marime:
27.11 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Panteonul Mesopotamian Referat Complex
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
In abordarea si prezentarea acestei complexe teme: Cautarea nemuririi in mitologia si in...
Ne aflam in fata problemei fundamentale a crestinismului problema de care tine viata vesnica....
Insistand atat de mult asupra /cosmos-ului, a materiei organizate, armonice, sa zabovim putin si...
Toate marile civilizatii ale lumii orientale (mesopotamiana, egipteana, indiana) au avut nevoie...
1.LOCALIZARE GEOGRAFICA 1.Mesopotamia este o regiune fertila cuprinsa intre doua fluvii - Tigrul...
Sus!