Paleoliticul și mezoliticul în Moldova cuprins între Siret și Prut

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In cele sapte sali de expozitie, sectia de preistorie si istorie veche a Muzeului de Istorie a Moldovei prezinta cronologic istoria comunitatilor umane care au trait in spatiul est-carpatic din paleolitic si pana la formarea poporului roman.

Inceputurile istoriei noastre sunt prezentate in aspectele cele mai reprezentative, tinandu-se cont de relatiile cu regiunile vecine si integrandu-le in istoria spatiului carpato-danubiano-pontic si european. Cu mici exceptii, obiectele expuse in aceasta sectie sunt originale, provenind din cercetari arheologice sistematice sau de teren. Preistoria, cea mai lunga perioada din istoria umanitatii, se intinde de la aparitia primelor manifestari ale activitatii umane si pana la primele marturii scrise, fiind divizata de specialisti in mai multe etape. Prima dintre aceasta, este paleoliticul, cea mai indelungata subdiviziune a preistoriei. Inceputurile sale sunt situate in Africa, cu 2, 5 - 3 milioane ani in urma, dar aparitia sa in Europa este mai tarzie. In Romania, cele mai vechi urme ale activitatii umane au fost descoperite pe vaile Oltetului si Oltului, si au fost datate la 1, 8-2 milioane ani in urma. Paleoliticul se sfarseste spre anul 8. 500 i. H. Clima acestei perioade a fost una glaciara, marcata de unele perioade de incalzire, propice activitatii umane.

Pe durata acestei lungi etape, omul paleolitic a trait ca pradator, mijloacele sale de subzistenta fiind vanatul, pescuitul si culesul fructelor si vegetalelor salbatice. Bazandu-se mai ales pe caracteristicile materialului litic si osos din aceasta epoca, arheologii au subdivizat-o in paleolitic inferior, mijlociu si superior.

Cel mai vechi exponat din expozitie este aschia clactoniana de la Valea Lupului - Iasi (200. 000-120. 000 i. H. ). Pentru reconstituirea evolutiei comunitatilor umane din paleolitic, alaturi de piese din piatra cioplita sunt prezentate si resturi de fauna fosila provenind din statiuni de referinta ca Mitoc - Botosani, Ceahlau-Dartu - Neamt, Bistricioara Lutarie - Neamt, Ceahlau-Cetatica I - Neamt, Ceahlau-Podis - Neamt, precum si doua descoperiri in situ de o mare valoare: un craniu de mamut (Holboca - Iasi) din paleoliticul mijlociu, si o vatra de suprafata inconjurata de gropi (Ceahlau-Dartu - Neamt) din paleoliticul superior.

Mezoliticul, caracterizat printr-o ameliorare climatica ce determina mari schimbari in flora si fauna, influentand radical modul de viata al oamenilor, este doar punctat in circuitul expozitional, datorita caracterului sporadic al descoperirilor de acest gen pe teritoriul est-carpatic. Este o epoca in care existenta nomada a vanatorilor a fost inlocuita de una partial sedentara impusa atat de extinderea padurilor dar si de talia, mai mica, a vanatului. In aceasta perioada apar microlitele si se generalizeaza folosirea arcului si a sagetilor. Piesele specifice acestei epoci din colectia muzeala provin de la Spinoasa - Iasi, Mihail Kogalniceanu - Iasi, Ghireni - Botosani.

Neolitizarea spatiului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Paleoliticul si mezoliticul in Moldova cuprins intre Siret si Prut.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 536 cuvinte
Nr caractere:
9 083 caractere
Marime:
46.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
paleolitic, moldova
Predat:
la liceu
Sus!