Organizarea Sua Statelor Unite Ale Americii Declaratia De Independenta

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 4 iulie 1776 s-a adoptat Declaratia de Independenta conceputa de Jeffenrson din care au fost scoase anumite formulari cum ar fi cea referitoare la desfiintarea sclaviei.

Principiile erau iluministe si dadeau expresie idealurilor de libertate, dreptate, democratie etc. In anul urmator a fost obtinuta prima biruinta semnificativa la Saratoga care a dat incredere colonistilor in posibilitatea biruintei. In 1781 a fost obtinuta victoria decisiva la Yorktown. In 1783 s-a semnat pacea de la Paris care a consacrat un nou stat independent: S. U. A. Proclamarea S. U. A. se facuse la 1781 printr-un act constitutional unmit Articolele confederatiei. Cele 13 state urmau sa alcatuiasca o uniune condusa de Congres, institutie cu atributii legislative, executive si judiciare. In anul urmator au avut loc ample dezbateri privind organizarea noului stat.

In 1787 s-a adptat Constitutia S. U. A. care este in vigoare si astazi. Potrivit acestui ducoment. S. U. A. formeaza on federatie deschisa in frunte cu un presedinte ales pe 4 ani cu posibilitatea innoirii mandatului. Organul suprem de conducere era Congresul format din Camera Reprezentantilor (2 persoane alese din fiecare stat) si Senat. Alegerea senatorilor a avut la baza sistemul cenzitar. Puterea judecatoreasca este incredintata Curtii Supreme care are ca atributie verificarea si declararea constitutionalitatii legilor.

Putarea centrala era insemnata in cateva domenii (economie, finante, politica externa). Puteri insemnate reveneau administratiilor locale. Constitutiei I s-au adus o serie de amndamente, indeosebi in privinta drepturilor si libertatilor fundamentale (ecoul revolutiei francezei). Aceste amendamente sunt cunoscute sub denumirea de a II-a declaratie americana. In perioada urmatoare s-au constituit si partidele care a disputat conducerea uniunii Partidului Republican si Partidului Democratic.

Primul presendinte a fost George Washington urmat de Jefferson. Din 1787 s-a adoptat ca moneda unica dolarul. S. U. A. s-u oganizat dupa principii masonice. Tot in acest an s-a adoptat si Costitutia SUA. Ea consacra principiul separarii puterilor in stat si este pentru prima data cand doctrina politica si filosofia Luminilor trece din faza discutiilor teoretice in practica. Constitutia poate fi actualizata oricand si imbogatita cu ajutorul amendamentelor Organele conducerii federale si locale se intemeiaza, in structurarea si functionarea lor, pe principiile: suveranitatii poporului, proprietatii, libertatilor, cetatenestisi individuale, contractului social, suprematiei vointei nationale, separarii lor, echilibrului si controlarii reciproce a puterilor.

In conformitate cu textul Constitutiei, fiecare stat membru are dreptul de a se conduce dupa propiile legi, are un guvernator ales si institutii propriii in plan judecatoresc si financiar.

Conducerea federala are atributii in planul politicii externe, reprezentand natiunea in relatiile cu alte state. Ea poate introduce impozite, poate reglementa comertul si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
541 cuvinte
Nr caractere:
3 363 caractere
Marime:
505.94 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Organizarea Sua Statelor Unite Ale Americii Declaratia De Independenta
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
1. Puterea si hegemonia - semnificatii geopolitice In geopolitica clasica, problema puterii este...
Cap.I Introducere Principiul separatiei puterilor in stat Problema puterilor in stat a existat...
Secolul XX a fost uneori numit "Secolul American" din cauza influentei exercitata de...
1. Scurt istoric Statele cu recunoastere limitata ofera o prezentare generala asupra entitatilor...
1. Considerente generale Organizatia internationala este definita, in genere, drept o...
Sus!