O Stiinta Milenara Neurologia Creierul Si Spiritualitatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In cartea sa Dumnezeu si creierul-cum suntem facuti pentru spiritualitate, dr. Michael Winkelman, profesor la Departamentul de Antropologie al Universitatii de Stat din Arizona, arata ca: Numeroase culturi si-au dezvoltat metode de alterare a constiintei si de inducere a experientei religioase. Winkelman descrie samanismul-un ansamblu de practici de vindecare-in contextul neuroteologiei.

Cercetarile prealabile conduse de Winkelman, ale caror rezultate au fost publicate in cartea Samani, Preoti si Vrajitoare au demonstrat ca exista trasaturi similare fundamentale ale samanismaului in toate colturile lumii; folosirea starii de transa sau de extaz-stari de alterare a constiintei- pentru a intra in legatura cu spiritele sau pentru a vindeca. Aceste interactiuni cu spiritele adesea sunt descrise ca o calatorie a sufletelor, zbor sau plutire, desprinderi de trup sau proiectii astrale. Samanul capata aceste capacitati supranaturale atunci cand sufera o experienta a mortii si invierii, dobandind aliati printre animale si puteri spirituale. Practicile samanice, asemanatoare in parti ale lumii aflate la zeci de mii de kilometri distanta, sunt o provocare la adresa punctului de vedere stiintific care spune ca religia este o amagire. Winkelman isi pune intrebarea: de ce aceste asa numite amagiri se pot dezvolta in acelasi fel la culturi diferite si de ce aceste practici au supravietuit milenii intregi? Antroplogul ofera raspunsul la aceste intrebari in alta carte a sa: Samanismul stiinta constiintei si vindecarii. Dupa parerea lui Winkelman, trasaturile universale ale samanismului sunt legate de functiile fundamentale ale creierului si prezinta similaritati in orice cultura a lumii tocmai pentru ca reflecta procese si experiente innascute ale creierului. Asa cum arata autorul, samanismul nu este doar un ansamblu vechi de practici si nici nu se limiteaza la societatile traditionale. Lumea contemporana ofera experiente de neo-samanism, adaptari curente la vechile principii ale vindecarii spirituale. Resurgenta samanismului in lumea rationalitatii moderne ar fi o anomalie, argumenteaza Winkelman, daca creierul uman nu ar avea aceleasi trasaturi originale care au nascut aceste manifestari acum mii de ani. Neuroteologia incearca sa explice aceste sisteme ale creierului si functia lor.

Producerea de serotonina si sistemele neurotransmitatoare opioide ale creierului sunt stimulate in timpul experientelor samanice. Samanismul consolideaza sanatatea mentala si corporala a individului pentru ca declanseaza actiunea substantelor chimice benefice pentru organism. Dependenta de Prozac si alte medicamente inhibitoare ale recapturarii serotoninei, problemele noastre sociale legate de dependenta de droguri sunt consecintele faptului ca ne-am pierdut vechile traditii vitale de vindecare afirma Winkelman. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
412 cuvinte
Nr caractere:
2 587 caractere
Marime:
4.63 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • O Stiinta Milenara Neurologia Creierul Si Spiritualitatea
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Traim intr-o lume in care predomina inca materialismul si omul instrainat de Dumnezeu, idolatria...
In istorie identificam baza pe care stiinta psihologica de astazi a cumulat treptat cinci...
Necesitatea unei reinterpretari a culturii romane Cultura romana parcurge azi un dramatic proces...
Introducere In intentia autorului, lucrarea de fata isi propune sa introduca pedagogia in...
Modelul Brancusian in predarea psihologiei 1. Argument Pentru orice profesor universitar...
Sus!