Nicolae Bălcescu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In epoca pregatirii si desfasurarii revolutiei de la 1848, in Tarile Romane, se contureaza un puternic curent de interes pentru istoria nationala, privita ca un izvor al fortificarii luptei pentru libertatea si unitatea nationala.

Necesitatea de a reconstitui istoria poporului roman, de a-i demonstra dainuirea si de a-i lumina perspectivele viitoare, a fost relevata, initial, de catre Florian Aaron, profesor al Colegiului Sf. Sava in anul 1836 si participant al revolutiei de la 1848 in Transilvania, considerat un fondator al stiintei istorice prin lucrarea Idee repede de istoria Printipatului Tarii Romanesti, lucrare ce prevestea conceptia istorica a lui Mihail Kogalniceanu si a lui Nicolae Balcescu: Intr-insa, ca intr-un hrisov sigur, sunt scrise cu slove de aur, drepturile unei natii pentru inceputul, numele si pamantul sau; intr-insa se afla deosebitele acele intamplari si imprejurari care au adus natia in starea aceea de cultura sau de barbarie, de lumina sau de intuneric, de fericire sau de nefericire intru care se afla; si tot printr-insa poate cineva sa indrazneasca a patrunde oarecum si in intunericul viitorului, sa s-apropie cu ideea de soarta ce asteapta pe acea natie. Trebuinta de o astfel de istorie este atat de pipaita si atat de netagaduit, incat natia fara istoria patriei este ca pierduta intre celelalte natii, streina chiar in pamantul sau, necunoscatoare pe drumul pe care a umblat mai inainte si ratacita in calea pe care a apucat acum. Contributia esentiala in directivarea istoriei nationale au avut-o Mihail Kogalniceanu si Nicolae Balcescu, acesta din urma, inscriind in istoriografia romaneasca o contributie de valoare in sensul romantismului istoriografic.

Evidentiindu-se in diverse domenii, Nicolae Balcescu se impune atentiei biografilor sai ca istoric militant al epocii de adanci framantari a fauririi Romaniei moderne. De altfel si contemporanilor sai Balcescu le apare ca un istoric cu rare insusiri. Ion Ghica observa ca predilectiunea lui Balcescu era mai cu deosebire pentru studiile istorice si ca scria lesne, stilul sau era limpede, strans, nervos si elegant. Importante sunt si aprecierile lui Jules Michelet care vedea in Balcescu un erudit de primul rang si totodata o minte practica foarte dreapta si foarte luminoasa, el ar fi fost marele istoric al tarii sale si fara nici o indoiala unul din conducatorii cei mai intelepti. Personalitate stiintifica originala, Nicolae Balcescu a asimilat sintetic, intr-o conceptie unitara, teze si argumente din cultura istoriografica, economica si politica a epocii, in lumina acesteia analizand problemele romanesti.

Marele merit al lui Balcescu ca istoric este elaborarea unei noi conceptii de abordare a istoriei, considerata o esentiala arma politica, conceptie care contine unele elemente materialiste, reliefand caracterul dialectic al evolutiei istorice, punand in valoare ideea de progres si evidentiind lupta de clasa.

Ideolog si om politic, Nicolae ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nicolae Balcescu
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
6 117 cuvinte
Nr caractere:
30 309 caractere
Marime:
22.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
balcescu, revolutie
Predat:
la liceu
Sus!