Napoleon Bonaparte

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La 15 august 1769, la Ajaccio, in insula Corsica, Napoleon s-a nascut ca supus francez. Corsica facuse parte din republica Genovei si fusese cedata Frantei de-abia cu un an in urma. Tatal lui Napoleon s-a opus cu inversunare ocupatiei franceze, dar dupa mult timp a realizat ca nu are decat de castigat daca trece in tabara cealalta. Familia lui Napoleon era mare, fiind alcatuita din cinci fii si trei fiice. Unul dintre avantajele pe care le-a obtinut prin trecerea de partea francezilor a fost eliberarea unui act ce dovedea ca familia apartinea nobilimii, fapt ce I-a permis lui Napoleon sa invete la o academie militara pe cheltuiala guvernului.

La varsta de noua ani, tanarul Napoleon a urmat un curs rapid de franceza, drept pregatire pentru urmatoarea cariera. El nu si-a pierdut insa niciodata accentul italian si nu a invatat sa scrie corect frantuzeste. De aceea, el dicta mereu toate documentele la sase secretari care dadeau textelor forma gramaticala corecta. El s-a apreciat ca a scris peste 80. 000 de documente in timpul celor 15 ani in care a fost la putere. Desi originea lui era corsicana, el spunea mereu Franta inainte de toate si pentru totdeauna. Este in mod sigur adevarat ca la inceput Napoleon a considerat Revolutia Franceza o ocazie pentru corsicani sa-si recapete independeta.

Napoleon a studiat mai intai o scoala pregatitoare din Franta, apoi a mers la Ecole Militaire in Paris pe care a absolvit-o cu rezultate foarte bune, ca locotenent de artilerie, in 1785. In urmatorii patru ani si-a continuat instructajul ca ofiter de artilerie. Napoleon a fost unul dintre tinerii care au avansat rapid, datorita performantelor si a calitatilor. Prin 1793, la varsta de 24 de ani, era deja general de brigada.

Caracterul lui Napoleon a fost complex. Cu prietenii putea sa fie fermecator si amuzant: Nimeni nu putea sa fie mai fascinant decat el, cand avea pofta. Dar furiile sale si supararea sa rece ii ingrozeau pe cei din jur. Sunt format din doi oameni diferiti a afirmat el odata.

Este un cliseu istoric faptul ca Napoleon a fost neobisnuit de scund. Inaltimea sa era de cinci picioare si doua degete (circa 1, 67 m), iar inaltimea minima pentru inrolare in armata a fost de de cinci picioare. In 1813 a fost redusa la patru picioare si doua degete. Foarte inteligent si plin de viata, el a fost foarte muncitor. Unele zile lucra chiar si 18 ore. Scrisul sau era indescifrabil, nu putea, zicea el, sa tina pasul cu gandurile. Deoarece ducea o viata tensionata si plina de stres, uneori devenea nelinistit si temator in special in multime, cand era chemat in public. In aceste momente era posibil sa sufere de colapsuri nervoase apropiate de epilepsii.

Dupa victoria de la Lodi in 1796 si-a dat seama ca era o fiinta superioara, destinata sa realizeze fapte mari. Nu ii era rusine sa recunoasca ca are o ambitie nemarginita. Dupa ce a vizitat Moscova in 1812 prietenii sai au remarcat o schimbare infricosatoare la Napoleon.

Memoria ...

Bibliografie:

Cartea: NAPOLEON, FRANTA SI EUROPA

Editura: All

Autor: Andrina Stiles

Capitolele: 1, 2 , 3

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
106 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 344 cuvinte
Nr caractere:
16 757 caractere
Marime:
315.91 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
napoleon, franta
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Napoleon Bonaparte - Varianta 8
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Napoleon Bonaparte (n. 15 august 1769, Ajaccio, Corsica - d. 5 mai 1821, in Insula Sfanta Elena)...
Napoleon Bonaparte s-a nascut la Ajacio intr-o familie modesta. Intrat in armata de tanar s-a...
Franta imperiala Ca o recunoastere a succeselor sale,in anul 1802,Napoleon a fost ales,prin...
Il a epouse en premiere noce le 09/03/1796 a Paris Marie-Joseph-Rose TASCHER de la PAGERIE dite...
A fost imparatul Frantei, a consolidat si a initializat multe reforme ale Revolutiei Franceze....
Sus!