Moldova În Perioada Domniei Lui Ștefan Cel Mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obtinerea tronului. Politica interna: consolidarea domniei, pozitia fata de marea boierime si principalele institutii ale statului; mica boierime si taranimea de pe vremea lui Stefan.

Caracterizare generala a domniei.

Domnia moldoveana a lui Stefan cel Mare reprezinta punctul culminant al luptei pentru neatarnare si afirmare suverana a romanilor, in secolul al XV-lea. Mai mult decat toti antecesorii sai, Stefan a actionat in sensul centralizarii sale. El a pus capat puterii anarhice a stapanitorilor marilor domenii, a sprijinit ascensiunea economica, implicit politica, a paturilor mijlocii ale boierimii si taranimii libere. A realizat, astfel, un echilibru social, care a ingaduit domniei sa consolideze celelalte institutii ale statului si sa dea Moldovei stabilitate si prosperitate.

In relatiile internationale a fost calauzit de vointa de a asigura tarii sale, mici si lipsite de potential militar al vecinilor sai, o pozitie cat mai avantajoasa, care sa-i ingaduie si accesul la independenta.

In bune relatii cu Ungaria, Polonia si Imperiul Otoman, atata vreme cat aceste Mari Puteri au stiut sa respecte libertatea tarii sale, a fost si dusmanul lor necrutator ori de cate ori au atentat la integritatea teritoriala si neatarnarea Moldovei.

Marele domn a inteles ca adevarata putere nu o da intinderea teritoriului sau abundenta resurselor, ci munca, principiile morale si seriozitatea cu care un popor isi croieste destinul. Pilda sa, de vitejie, harnicie si intelepciune a impus un model etic. De aceea, amintirea sa a ramas intreaga in folclor si in marea cultura scrisa: chipul lui pastrat in freasca manastirilor indruma de peste timp si calauzeste. Poporul roman si-a gasit in el una din supremele intruchipari; este deci fireasca intalnirea spiritului sau tutelar cu acela al lui Mihai Eminescu, care inca acum 100 de ani il invoca drept eterna pavaza a neamului: Stefane, Maria ta/ Tu la Putna nu mai sta. O domnie atat de lunga, precum a marelui Stefan, comporta repetate evaluari ale relatiilor internationale aflate intr-o miscare perpetua.

In principal, Moldova si-a modelat atitudinea in functie de pozitia Ungariei, Poloniei si Imperiului Otoman, fiecare dintre ele exprimandu-se in functie de reactia celorlalte. Datorita unei politici externe de mare inteligenta si fermitate, statul romanesc a reusit, in timpul domniei lui Stefan, sa-si schimbe conditia, de obicei in disputa dintre Marile Puteri cu aceea de subiect de sine statator, capabil sa-si afirme suveranitatea si independenta.

La jumatatea secolului al XV-lea, raportul de forta in zona nord-dunareana pareau a da castig de cauza Poloniei, a carei vasala de traditie era Moldova, inca din vremea Musatinilor, si Imperiului Otoman care primise primul tribut, in valoare de 2 000 de galbeni, de la Petru Aron.

Obtinerea tronului. Cu ajutorul lui Vlad Tepes si al unor osteni recrutati din Tara de Jos, pe care se pare ca o stapanea inca din 1456, Stefan cel Mare, fiul lui Bogdan al ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moldova In Perioada Domniei Lui Stefan Cel Mare - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
5 774 cuvinte
Nr caractere:
27 701 caractere
Marime:
23.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
moldova, stefan cel mare, domnie
Predat:
la liceu
Sus!