Miscari socialiste in secolul XIX

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romania la mijlocul secolului al XIX-lea, era un stat aflat in zorii existentei sale. In plan economic, agricultura reprezenta principala ramura, in ciuda modului de exploatare de tip feudal. Reformele agrare din 1864, 1878 si 1889 nu au avut un efecte semnificative asupra acestui gen de exploatare, iobagia fiind inlocuita cu munca pentru datorii. Industria cunostea un progres lent, care a fost accentuat de-abia la sfarsitul secolului. Principalele sectoare ale acestei ramuri erau industria extractiva si prelucrarea lemnului.

In ceea ce priveste structurile sociale, taranimea constituia grupul dominant, din punct de vedere numeric. In acelasi timp, insa, puterea politica se afla in mainile marilor proprietari, care controlau domeniul agricol, si a marii burghezii, care controla industria, finantele si bancile.

O categorie mai redusa, dar in plina dezvoltare era cea a muncitorilor industriali. Acestia proveneau din randurile taranimii ruinate care migrase la oras, si a mestesugarilor saraciti din mediul urban. Viata lor era deosebit de grea, datorita introducerii lente a masinismului, a zilei de lucru de 12-14 ore, a lipsei repausului duminical, a unei legislatii ocrotitoare a muncii, a salariilor mici, a angajarii de femei si copii si a conditiilor de munca dificile

Dupa revolutia pasoptista care este considerata de Roller fundamentul luptei impotriva claselor exploatatoare, lupta impotriva exploatatorilor va fi continuata de muncitorime si de tarani. Muncitorii vor infiinta in 1872 ,,Asociatia lucratorilor din Romania" al carei tel era ,,sa infrateasca muncitorimea in politica pe care hotaraste sa o duca contra a tot ce e rau si vatamator muncitorimii". Deasemenea mai apar si asa-numitele cercuri revolutionare, cu ajutorul carora se propaga ideile parte din cercurile democratice si narodnice din Rusia la care adera si muncitorii.

Acesti narodnici erau defapt un grup de emigranti rusi si basarabeni, prigoniti de autoritatile tariste, intre care se remarcau Constantin Dobrogeanu-Gherea (Solomon Katz), Nicolae Zubcu-Codreanu si dr. N. Russel.

Asadar, primii socialisti organizati din Romania proveneau din Rusia. Ei au inceput prin sa scoata ziare si sa se ocupe cu propaganda. In 1881 Constantin Dobrogeanu Gherea a lansat revista Contemporanul, copiata dupa publicatia ruseasca cu acelasi nume.

Pe fondul dezvoltarii sectorului industrial prin extinderea retelei de cai ferate, modernizarea porturilor, aparitia unor noi ramuri industriale a crescut si numarul muncitorilor.

Motiv suficient pentru Mihail Roller de a aminti si grevele mucitoresti care au avut loc in ultimii ani ai secolului al XIX-lea odata cu raspandirea marxismului.

Asimilarea socialismului marxist la nivelul clasei muncitoare a condus la aparitia Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din Romania (1893) al carui program prevedea: ,,lupta pentru votul universal, egal si direct pentru supusii Romaniei ce au trecut de 20 ani, fara deosebire de sex, religie si rasa. Pentru egalitatea conditiilor juridice si politice ale femeilor cu ale barbatilor; pentru dezvoltarea scolilor profesionale si agricole; pentru libertati democratice, repaos duminical ziua de lucru de 8 ore, asigurari sociale,etc. Programul partidului nu amitea nimic de lupta impotriva exploatarii capitaliste si nici nu prevedea lichidarea proprietatii mosierilor asupra pamantului

Cauza pentru care programul Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din Romania nu cuprindea aceste prevederi este burgehezia infiltrata in randurile membrilor partidului. Aceste elemente burgheze din partid purtau numele de ,,generosi" si care datorita inexistentei unor organizatiuni sindiacale care sa cuprinda masele muncitoresti au reusit conform spuselor lui Roller ,,sa infraneze dezvoltarea luptei clasei muncitoare si a taranimii", iar prin trecerea lor in Partidul Liberal ei au incearcat sa lichideze complet partidul.

Desi muncitorii romani aveau un partid care sa-i reprezinte numarul lor nu era prea mare, acestia nefiind capabili sa-l sustina. Astfel gruparea liberala din conducrea partidului a fuzionat cu PL. In perioada 1895 - 1899 Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din Romania a avut un singur deputat in parlament (Vasile G. Mortun)

Bibliografie:

1. Mihai Roller- Istoria R.P.R . Manual pentru invatamantul mediu, Editura de Stat Didactica si Pedagogica, 1952

2. ALEX MIHAI STOENESCU, Istoria loviturilor de stat in Romania1821-1999,vol.2 Esecul democratiei romane, Ed. Rao, 2010

3. 110 ani de social- democratie in Romania, Consiliul National al PSD, Bucuresti, 2003

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 382 cuvinte
Nr caractere:
7 014 caractere
Marime:
15.53 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Data publicare:
07.12.2017
Structură de fișiere:
  • Miscari socialiste in secolul XIX.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
Secolul al XIX-lea in Europa poate fi considerat un secol al revolutiilor. Fie ca au fost...
,,Intr-o vreme cand atatia se plang de economie, pare cel putin ciudat faptul ca un economist...
CAPITOLUL 4. DOCTRINELE ECONOMICE SOCIALISTE IN SECOLUL AL XIX-LEA Prima jumatate a secolului al...
Spre sfirsitul sec. al XIX-lea si la inceputul secolului nostru, din pietatea Bisericii, cinci...
Sub impactul Scolii liberale, statele secolului XIX au practicat o politica liberala.Rezultatele...
Sus!