Marile descoperiri geografice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pasi importanti facuti in arta navigatiei, roadele scolii navale de la Sagres condusa de printul Henric Navigatorul, aparitia caravanelor mirajul bogatiei tarmurilor necunoscute indreapta pe portughezi spre cercetarea litoralului apusean al Africi. Obiectul final ramane descoperirea drumului spre Indii. Potrivit unor marturii navigatori din Diepper, continuatori ai traditiei Vikingilor, au precedat pe portughezi intemeind inca din secolul al XIV, comptoare de la Senegal pana in coasta Liberiei de astazi.

Temutul Cap Bojador este depasit in anul 1434 de portughezul Gil Eanes spul- berandu-se legendele monstrilor marini cu capete omenesti care s-ar fi aflat aici.

Comertul de sclavi incepe sa infloreasca caravanele continua sa inainteze spre sud. O calatorie in largul oceanului de la Cogon pana la Lisabona pe aproape 3500 KM este nevoit sa o faca notarul Airisa Tinoca impreuna cu patru marinari pentru a scapa de impotrivirea indurjita a bastinasilor. Alvise de Ca Da Moster, la bordul unei caravele de 90t descopera in anul 1456 insulele din fata Copului Verde. In acelasi an Diego Gomez conduce o expeditie alcatuita din 3 caravele cercetand Senegal ul si culegand informatii asupra sudului apusean. Expeditiile continua pastrand adesea caracterul unor vanatori sistematice de sclavi. Diego de Cao ajunge in anul 1485 in Congo si coboare 120 mile spre sud. In anul 1487 Bartolomeu Diaz reuseste sa dubleze cu cele trei nave extremiti- tatea sudica a continentului african. Diaz il numeste Capul Furtunilor determinat de furtuna puternica pe care a infruntat-o aici.

Constrans de revolta echipajelor istovite, Diaz se intoarce, aducand lui Jeao al II-lea confirmarea drumului maritim spre Indii. Speranta de a ajunge la fabuloasele bogatii ale Indiei, il indeamna pe rege sa schimbe denumirea data de Diaz in Ca- Descoperirile facute de spanioli au starnit un val de nemultumiri in tara invecinata, asociate cu regretul neacceptarii proiectului lui Columb oferit in doua randuri Coroanei. Gandul ca pamanturile nou descoperite nu puteau fi Indiile cu inegala-bilele lor bogatii, nadejdea de a ajunge acolo pe drumul aratat de Bartolomeu Diaz grabesc pregatirea unei noi expeditii incredintate lui Vasco da Gama, nobil cu ex-perienta maritima redusa. Nu exista o concordanta deplina in privinta tipului de nave folosite in expeditie. Sao Gabriel (nava Amiral) , Sao Raphael Sao Miguel. Navele erau inarmate cu mortiere si alte piese de artilerie ; abundenta proviziilor exprima atentia acordata expeditiei. La dispozitia lui Vasco Da Gama au fost puse copii dupa toate relatarile despre india cunoscute de portughezi. La 8-VII-1497 cele patru nave ridica ancorele din portul Lisabona si se indreapta spre insulele capului verde, insotite de o corabie condusa de Bartolomeo Diaz ; care se ducea acum la fortul La Mina de pe Coasta Aurului in calitate de comandant. Despartin-du-se de Diaz Vasco Da Gama se indreapta spre vest iar apoi spre sud est traver-sand distanta de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marile Descoperiri Geografice - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 422 cuvinte
Nr caractere:
19 104 caractere
Marime:
21.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
descoperiri, navigatii
Predat:
la liceu
Sus!