Mari Români În Afara Țării

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
Aurel Vlaicu 3
Ciprian Porumbescu 4
Constantin Brancusi 5
George Enescu 7
Gheorghe Hagi 9
Henri Coanda 12
Ilie Nastase 15
Mihai Eminescu 16
Nadia Comaneci 26
Nicolae Ceausescu 28
Traian Vuia 34
Cuprins 36

Extras din referat:

Cuvantul diaspora este asociat cu grecii, evreii, italienii sau armenii raspanditi pretutindeni in lume. Aceste natiuni au creat, prin diaspora lor, adevarate noi curente culturale, noi asezari, contribuind definitoriu la formarea unor noi natiuni. Istoria romanilor din emigratie nu s-a scris inca. Statisticele vorbesc de circa 10-20 milioane de romani care traiesc in afara granitelor tarii. Deci o treime din populatia Romaniei a parasit tara.

Libertatea, aspiratia spre mai bine sunt motivele care i-au indemnat pe romani sa se expatrieze.

Insa putem vorbi si de romani care au reusit sa se faca cunoscuti atat pe meleagurile romanesti cat si in afara. Dintre acestia amintim pe: Mircea Eliade, Tristan Tzara, Elena Vacaroiu, Eugen Ionesco, Ion Ratiu, Vintila Horia, Nicolae Ceausescu, Vlad Tepes, Henri Coanda, Gheorghe Hagi, George Enescu, Gregorian Bivolaru, Decebal, Gheorghe Muresan, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Adrian Mutu, Florin Piersic, Ilie Nastase, Gheorghe Zamfir, Ion Tiriac, Ciprian Porumbescu, Dumitru Prunariu, Mihai Eminescu, Constantin Brancusi, Nadia Comaneci si multi altii.

Aurel Vlaicu (nascut. 6/19 noiembrie 1882, Bintinti, langa Orastie, judetul Hunedoara, decedat. 13 septembrie 1913, Banesti, langa Campina) a fost un inginer roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale. In cinstea lui, comuna Bintinti se numeste astazi Aurel Vlaicu.

A terminat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orastie, care din 1919 incoace a fost numit Liceul Aurel Vlaicu, luandu-si bacalaureatul la Sibiu in 1902. Si-a continuat studiile ingineresti la Universitatea din Budapesta si Ludwig-Maximilians-Universitat Munchen, in Germania, obtinandu-si diploma de inginer in 1907. Dupa ce a lucrat ca inginer la uzinele Opel in Russelheim, se intoarce la Bintinti unde construieste un planor cu care efectueaza un numar de zboruri in 1909. In toamna lui 1909 se muta in Bucuresti si incepe constructia primului sau avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboara fara modificari (lucru unic pentru inceputurile aviatiei mondiale) in iunie 1910. In anul 1911 construieste un al doilea avion, Vlaicu II, cu care in 1912 a castigat doua premii memorabile la mitingul aerian de la Aspern, Austria.

A murit in 1913, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati cu avionul sau Vlaicu II.

In anul urmator, prietenii sai Magnani si Silisteanu finalizeaza constructia avionului Vlaicu III, si cu ajutorul pilotului Petre Macavei, efectueaza cateva zboruri scurte. Autoritatile vremii interzic continuarea incercarilor; in toamna anului 1916, in timpul ocupatiei germane, avionul este expediat la Berlin.

Vlaicu III A fost vazut ultima data in anul 1940. Ciprian Porumbescu Ciprian Porumbescu (nascut. 14 octombrie 1853, Sipotele Sucevei - decedat. 6 iulie 1883, Stupca, azi Ciprian Porumbescu, judetul Suceava) a fost un compozitor roman.

Originea si numele Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu.

Nascut ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mari Romani In Afara Tarii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
13 009 cuvinte
Nr caractere:
65 025 caractere
Marime:
122.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
personalitati, romani
Predat:
la liceu
Sus!