Marea Unire

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Marea Unire a fost si ramine pagina cea mai sublima a istoriei romanesti.Ea este inceputul unei noi vieti si a unui nou univers de cunoastere.

Premisele Marii Uniri au fost primele pietre in construirea marei si puternicei zidiri.

Primul pas a fost Unirea Principatelor Romane din 1859,care a insuflat noi legi si noi cereri,ca:respectarea drepturilor principatelor,print strain cu mostenirea tronului si neutralitatea pamintului.

La 9/21 mai 1877 este adoptata motiunea prin care Romania isi proclama independenta absoluta.Acesta constituie pasul urmator.

Miscarea de eliberare nationala si trezirea constiintei nationale sunt pasii decisive in constituirea unei noi si mari natiuni.

Primul razboi mondial (1914-1918) a servit si el drept o premisa pentru efectuarea Marii Uniri.

Premisele M.U. au fost primul si cel mai important pas spre unire.

Constituirea Romaniei Mari a avut loc in citeva etape.

Prima etapa este cea basareabeana.In aprilie 1917 este constituit P.N.M. care a avut un pas decisiv in istoria poporului.A fost dobindita autonomia basarabiei,au fost asigurate drepturi democreatice,limba nationala devine romana. In octombrie 1917 a fost convocat Congresul Militar Moldovenesc.Ceva mai tirziu a fost convocat Sfatul Tarii in frunte cu Ion Inculet. Proclamarea RDM in componenta RFDR a avut loc la data de 2 decembrie 1917,iar la 24 ianuarie 1918 RDM este proclamata republica independenta.

La 13 ianuarie 1918 Romania rupe relatiile cu Rusia si la 27 martie 1918 are loc Marea Unire conditionata a Basarabiei cu Romania de catre Sfatul Tarii.

Cea dea doua etapa a M.A. este etapa bucovineana. In octombrie 1917 in Bucovina este constituit Consiliul National Roman,in frunte cu Iancu Flondor.La 3 noiembrie 1918,la Cernauti ,a fost convocata Adunarea Nationala a ucrainenilor care a decis impartirea Bucovinei intre romani si ucraineni. La 28 noiembrie 1917 a fost convocat Congresul General al Bucovinei care a adoptat motiunea de "Unire neconditionata si pentru vecie a Bucovinei in vechile ei hotare pina la Ceremus,Colacin si Nistru cu Regatul Romaniei." Astfel a fost savirsita Marea Unire a Bucovinei cu Romania.

Ultima etapa,etapa ardeleana a fost incheiere in constituirea Romaniei Mari si inceputul noi vieti pentru ardeleni.La 3 octombrie 1918,imparatul Carol I adreseaza un manifest intitulat "Catre popoarele mele credincioase", in care anunta intentia de federalizare a imperiului si crearea a 6 state independente: austriac,ungar,ceh,iugoslav,polonez si ucrainean. La 18 octombrie 1918 Alexandru Vaida-Voevod a dat citire "Declaratiei de autodeterminare". La 30 octombrie 1918 a fost adoptat Consiliul National Roman Central. La 1 decembrie 1918 a fost constituita Marea Adunare la Alba-Iulea, unde a fost votata hotarirea de unire,cea mai importanta hotarire din istoria rpmanilor transilvaneni. La 11 decembrie 1918 regele Ferdinand I a semnat decretul prin care a consacrat unirea romanilor din Ardeal cu Romania. Maretia Marii Uniri sta in faptul ca desavirsirea unitatii nationale nu este opera unui singur om, ci a unei intregi natiuni.

Marea Unire a fost cel mai important pas din istoria Romaniei.A fost un nou inceput si o mare schimbare in viata economica,politica si sociala a tarii.Poporull a devenit mult mai deschis,mai apropiat si cointeresat de problemele sociale si culturale. Modernizarea a facut un mare pas inainte,iar intelectualitate a crescut considerabil. Marea Unire a servit drept o lectie pentru generatiile urmatoare,un indemn si-un sfat.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marea Unire.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
602 cuvinte
Nr caractere:
3 057 caractere
Marime:
9.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
unire, principate, domnie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!